Afbeelding
Foto: Michel Claessens

De kracht van Buddy to Buddy: ‘Wij zijn geen hulporganisatie’

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA – Stel, je moet je land van herkomst verlaten. Dan kun je in een nieuw land waar je alles op moet gaan bouwen wel een vriend gebruiken. En dat is precies het idee van Buddy to Buddy Breda. Dit project koppelt nieuwkomers aan stadsgenoten die hen wegwijs gaan maken in Breda. Afgelopen dinsdag hebben de 50 buddy’s die aan deze ronde deelnemen elkaar voor het eerst ontmoet tijdens het Matchingsdiner. “Wij zijn geen hulporganisatie. Het gaat om gelijkwaardig contact en wederzijdse integratie”, legt projectleider Ilse uit.

Dinsdagavond was het Buddy to Buddy Matchingdiner in de Nieuwe Veste. Tijdens deze avond hebben de buddy’s die komende maanden mee doen aan het buddytraject elkaar voor het eerst ontmoet. Deze 25 koppels gaan de komende vier maanden samen het buddytraject aan. Het was dan ook een grote groep mensen van gevarieerde leeftijden en achtergronden die samen hebben gegeten terwijl ze met elkaar in gesprek gingen. “Het is ook heel leuk dat iedereen ook zelf wat meeneemt, dat creëert toch ook een soort verbondenheid. Dat alles maakt het een laagdrempelige manier om samen te komen en elkaar te leren kennen”, aldus projectleider Ilse. Er zijn deze ronde maar liefst 25 koppels gevormd die samen aan het buddytraject gaan deelnemen. Volgens Ilse is ze zelf verrast hoeveel jongeren er deze keer meedoen. “Maar liefst 10 koppels zijn onder de 29 jaar.”

De tekst gaat verder onder de foto


Matchingdiner - Foto’s: Michel Claessens

Buddy to Buddy

De stichting Buddy to Buddy bestaat al sinds 2015 en kwam een jaar later naar Breda. Sindsdien hebben meer dan 1600 buddy’s deelgenomen aan het vier maanden durende traject. Een aantal van de oud deelnemers was er dinsdagavond ook bij. “Ik deed 6 jaar geleden mee aan Buddy to Buddy en ik heb nog altijd contact met mijn buddy Tom”, vertelt Abdulrahman. Tegenwoordig is hij een van de vrijwilligers van de stichting. “Mijn buddy heeft mij echt geholpen. Ik had op een gegeven moment problemen met mijn fornuis, dus ik heb toen de klantenservice gebeld. Ik sprak toen pas een klein beetje Nederlands en die vrouw sprak zo ontzettend snel dat ik haar niet verstond. Tom is toen gelijk naar mij gekomen en heeft met de klantenservice gebeld. Na slechts 2 minuten was het probleem opgelost.”

De tekst gaat verder onder de foto


Abdulrahman  - Foto: Michel Claessens

Vrijwilligers

Vrijwilligers zoals Abdulrahman zijn volgens Ilse van groot belang. “We hebben een groep van 25-30 vrijwilligers die echt overal mee helpen”, legt Ilse uit. “Sommige vrijwilligers komen naar evenementen om deze te ondersteunen maar we hebben ook vrijwilligers in een activiteitenteam. Ook organiseren wij elke woensdagavond en zondagochtend een huiskamer waar vrijwilligers ons bij helpen.” Ilse is zelf pas sinds januari de projectleider van Buddy to Buddy Breda en deze ronde is dus ook de eerste die zij zal organiseren.

De tekst gaat verder onder de foto


Ilse - Foto: Michel Claessens

Matchingsproces

Veel zorgen maakt ze zich niet. “Tot nu toe lijken de matches goed gelukt”, vertelt Ilse terwijl het evenement plaatsvindt. Vooraf aan het traject vindt een grondig matchingsproces plaats om te zorgen dat de buddy’s goed bij elkaar passen. “Daar zijn we hele middagen mee aan het puzzelen. We willen gewoon dat iedereen herkenningspunten heeft met elkaar”, legt Ilse uit. De deelnemers worden vooraf aan het traject worden ook goed geïnformeerd over wat hen te wachten staat als ze meedoen. “We beginnen het traject met een informatieavond of een intakegesprek. Met de nieuwkomers doen we een intakegesprek één-op-één omdat dat met de taal wat makkelijker is. Voor de Nederlandse buddy’s organiseren wij een informatieavond. Op die avond leggen we uit wat de inhoud is van deze 4 maanden en hoe ze het contact met hun buddy’s kunnen invullen.” Daarna is het aan de potentiële deelnemers om na te gaan of het buddytraject iets voor hen is. Het is ook niet zo dat iedereen die zich aanmeldt een buddy toegewezen krijgt. “Sommige deelnemers hebben specifieke wensen over met wie ze gekoppeld willen worden,” legt Ilse uit. “Denk dan aan de wens om met een man of vrouw gekoppeld te worden of met iemand van een specifieke leeftijd. Als dat niet kan, dan kan dat ook niet. We gaan geen mensen koppelen die geen match zijn.”

Altijd een verrijking

Voor de 32e ronde hadden 35 nieuwkomers en 25 Bredanaars zich aangemeld. Dat betekent dat er niet voor alle nieuwkomers een buddy gevonden kon worden. Dit vindt Abdulrahman ontzettend jammer. “Mijn hoop is dat meer Nederlanders zich gaan aanmelden. We hebben een wachtlijst van nieuwkomers die zich aanmelden maar niet genoeg Nederlanders”, vertelt Abdulrahman. “Het is voor de nieuwkomers van zoveel waarde om iemand te hebben die hen kan helpen.” Ook Ilse raadt Bredanaars van harte aan om mee te doen. “Het is altijd een verrijking om een ander mens te ontmoeten en zeker iemand van een andere cultuur. Je leert namelijk elkaar maar ook elkaars cultuur kennen”, legt Ilse uit. Daarnaast moeten we volgens Ilse niet vergeten dat het hele traject maar vier maanden duurt. “In die vier maanden kun je een vriendschap voor het leven bouwen of je hebt gewoon een leuke vier maanden en daarna is het klaar.”

De tekst gaat verder onder de foto


Vragenkaartjes - Foto: Michel Claessens

Aanmelden

Op 16 april start alweer de volgende ronde van het Buddy to Buddy-traject. Geïnteresseerden kunnen op 2 april langskomen tijdens de informatieavond. Deze vindt om 19:30 uur plaats in de huiskamer van Buddy to Buddy aan het Edisonplein. Om je aan te melden en voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht op www.buddytobuddy.nl. Voor verdere vragen is het mogelijk om te mailen naar breda@buddytobuddy.nl.