Franciscuskerk in de Hoge Vucht
Franciscuskerk in de Hoge Vucht Foto: Gemeente Breda

Na meer dan 10 jaar krijgt de Hoge Vucht weer een bibliotheek

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Goed nieuws voor de leesgrage bewoners van de Hoge Vucht. Na meer dan 10 jaar wordt er weer een bibliotheek geopend in de wijk. De bibliotheek komt in de kerkzaal van de Franciscuskerk aan het Belgiëplein. “Het moet een plek worden waar mensen voor meer terechtkunnen dan alleen het lenen van boeken. Een plek waar iedereen welkom is en waar ontmoeten, leren en taal centraal staan”, aldus wethouder Arjen Drunen.

Het plan om een bibliotheek te openen in de wijk komt van een groep inwoners, Urban Living Lab, Verbeter Breda en andere partners uit de wijk. Het afgelopen jaar zijn vrijwilligers en professionals samen op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Uiteindelijk bleek de kerkzaal van de Franciscuskerk aan het Belgiëplein geschikt te zijn. De gemeente heeft met de parochie een huurovereenkomst afgesloten voor 5,5 jaar, met de mogelijkheid om te verlengen.

De nieuwe huiskamer van de wijk

Arjen Drunen, wethouder voor Kansenongelijkheid, is blij met deze stap. “Na meer dan 10 jaar krijgt de Hoge Vucht eindelijk weer een bibliotheek. Ik kan daarom ook niet wachten tot de verbouwing achter de rug is en inwoners terechtkunnen in de nieuwe huiskamer van de wijk”, vertelt Drunen. Ook nu proberen de gemeente en andere betrokkenen om zoveel mogelijk inwoners bij het proces te betrekken. Jong en oud wordt uitgenodigd om mee te denken over hoe invulling wordt gegeven aan de bibliotheek. ”Iedereen uit de wijk kan hier de komende periode over meedenken. Ik hoop dat veel mensen dit ook zullen doen, zodat het echt een plek van de wijk zelf wordt”, aldus Drunen.

Verbouwing tot bibliotheek

Vanaf 1 maart 2024 is de gemeente dan officieel huurder. Dan kan ook de omgevingsvergunning worden aangevraagd die nodig is voor de aanpassingen om van de kerkzaal een bibliotheek te maken. Op zaterdag 23 maart wordt de eerste activiteit georganiseerd waarbij buurtbewoners bij de bibliotheek kunnen komen kijken naar de vooruitgang. Hiervoor wordt de wijk nog uitgenodigd.