Een coffeeshop in Breda, foto ter illustratie
Een coffeeshop in Breda, foto ter illustratie Foto: Hanneke Marcelis

Coffeeshops in Breda mogen handelsvoorraad gereguleerde wiet verhogen

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De Bredase coffeeshops die legaal gekweekte wiet verkopen mogen zoveel wiet inslaan als zij nodig hebben. De norm die gold op de toegestane hoeveelheid gereguleerde wiet die de coffeeshops in Breda en Tilburg mogen hebben tijdens de aanloopfase van het wietexperiment wordt losgelaten. In de voorwaarden van de aanloopfase werd door de ministeries een beperking van maximaal 500 gram opgelegd.


De eerste legaal gekweekte wiet werd op 15 december 2023 verkocht in Breda. Nu, ruim twee maanden verder, blijkt uit de eerste ervaringen die de coffeeshophouders delen dat de beperking van 500 gram gereguleerde producten in de coffeeshops knelpunten met zich meebrengt voor de praktische uitvoerbaarheid van de aanloopfase. Dat vertelden Rick Brand en Ed Pattché eerder al aan BredaVandaag. “Het is niet uit te leggen dat er überhaupt een maximum zit op een legaal product. Ik doe elf tot veertien bestellingen op een dag om mijn voorraad op peil te houden’’, aldus Brand. ‘’Dat levert ook problemen op voor de telers. De dichtstbijzijnde zit in Waalwijk. Als zij voor een paar grammetjes op pad moeten, is dat niet rendabel’’, vult Pattché aan.

Na overleg met de betrokken partijen is door de ministers van J&V en VWS besloten dat de burgemeesters van Breda en Tilburg de maximale handelsvoorraad voor de gereguleerde producten kunnen verhogen. Dit sluit ook aan bij de voorwaarden die van toepassing gaan zijn tijdens de overgangsfase naar en het uiteindelijke experiment.


Burgemeester Paul Depla van Breda is blij met de toezegging van de ministers: “Met deze aanpassing in de voorwaarden wordt gehoor gegeven aan de signalen die we terugkrijgen van de coffeeshophouders. De insteek voor de aanloopfase was ook om samen met hen en andere partners inzichten op te doen voor het grootschalige experiment, kinderziektes te detecteren en het proces te perfectioneren. Op deze manier wordt de verkoop van de gereguleerde producten in praktische zin vergemakkelijkt, dat komt ten goede aan het verloop van deze fase.”