Afbeelding
Foto: Mark Pijnenborg

Een nieuw bestuur voor de grootste vereniging van Breda: ‘We moeten aan de bak’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Met meer dan 5500 leden is het de grootste vereniging van Breda: HSV de Baroniesche Hengelaars. Maar veel bekendheid? Dat heeft de vereniging niet. Bijna zou de vereniging zelfs de vergunning voor de hengelsport in de Bredase wateren verliezen. Een gloednieuw bestuur heeft daarom het heft in handen genomen.

Wie een willekeurige Bredanaar vraagt naar de grootste vereniging van de gemeente, zal niet vaak HSV de Baroniesche Hengelaars (DBH) als antwoord krijgen. Maar als het aan het gloednieuwe bestuur ligt, gaat dat veranderen. Roel de Beer is één van de nieuwe bestuursleden van DBH. Hij is net als de andere 5 nieuwe bestuursleden ambitieus om vissen weer op de kaart te zetten in Breda. Eén van de doelstellingen is om de jeugd weer bij de hengelsport te betrekken. “Ik krijg vaak de vraag of ik kinderen van vrienden van me wil leren vissen. Dat veel kinderen uit zichzelf zo’n interesse hebben in vissen, vind ik enorm mooi om te zien. Maar daar moeten we als vereniging ook onze rol in pakken. Heeft jouw kind interesse in vissen, maar heb je zelf geen ervaring in de hengelsport? Dan moet onze vereniging dé plek zijn waar je kan aankloppen.” Wat Roel betreft zou het goed zijn als meer jongeren aan het vissen gaan. “Je leest zo vaak verhalen dat kinderen en jongeren veel binnen zitten, en constant op schermen kijken. Door te vissen trek je de natuur in, en kom je los van dat scherm. Het is de ultieme ontspanning. En tegelijkertijd komt er juist veel mooie spanning bij kijken wanneer je beet hebt.”


Roel de Beer

Aan de bak

Ook Mark Pijnenborg is sinds kort bestuurslid van DBH. Toen hij hoorde dat DBH een nieuw bestuur nodig had, nam hij graag die verantwoordelijkheid. Pijnenborg is zelf fanatiek visser. Hij trekt er graag op uit om een nacht langs de waterkant te vertoeven. Maar als de vergunning van DBH zou worden ingetrokken, zou dat grote gevolgen hebben voor hem en alle andere Bredanaars die er graag op uit gaan. Sinds 18 januari is het nieuwe 6-koppige bestuur geïnstalleerd dat volle bak aan de slag is gegaan. “We zijn nu hard aan het werk om alles weer op de rit te krijgen. Helaas is dat niet altijd even zichtbaar. We gaan ervoor zorgen dat we weer een goede band opbouwen met de gemeente en het waterschap. Inventariseren waar investeringen in het onderhoud nodig zijn. En we werken hard aan een nieuwe website en nieuwsbrief”, legt Pijnenborg uit. 

Op de lange termijn hoopt hij op een levendige vereniging waar weer verbondenheid tussen leden bestaat. En dat het beeld dat Bredanaars hebben van vissers positiever wordt. Want Pijnenborg is zich ervan bewust dat er ook wel eens negativiteit ontstaat aan de waterkant, bijvoorbeeld door achtergelaten afval. “Onze leden zijn juist echte natuurliefhebbers. Dat zijn mensen met enorm veel passie voor deze hobby, die er ook graag over vertellen. Dat moeten we alleen maar stimuleren.” Bestuurslid Tim Evers sluit zich daar helemaal bij aan. Hij ziet grote kansen voor De Baroniesche Hengelaars. Ook hij droomt van een actieve vereniging met veel (jeugd)leden en mooie activiteiten. Maar eerst: Zorgen dat hengelaars dit voorjaar weer op een prettige manier kunnen vertoeven aan de waterkant.

Onderhoud

Langs de Beneden Mark zouden 158 visstoepen moeten liggen waar mensen op een prettige manier kunnen vissen. Maar toen Tim op onderzoek uit ging, telde hij er niet meer dan 60. “Alles is overwoekerd. Er is serieus groot onderhoud nodig. Aan de Ulvenhoutselaan hebben we al visstoepen kunnen aanpakken. Maar voor komende tijd is het nodig dat dat op nog veel meer plekken gebeurd.” Evers is blij met de kans om samen met zijn medebestuursleden de vereniging nieuw leven in te blazen. Samen met Sportvisserij Nederland gaan de Baroniesche Hengelaars er vol positiviteit tegenaan. “Ik heb zelf echt een enorme passie voor vissen. We hebben zo’n prachtige regio met geweldige wateren. Daar hoort een actieve hengelsportvereniging bij. Mijn zoontje is enthousiast visser en nu 6 jaar oud. Ik doe het voor zijn toekomst.” 

DBH is op zoek naar vrijwilligers die zich in willen zetten voor de vereniging, bijvoorbeeld als viscoach voor de jeugd en voor het onderhoud. Ook zoekt de vereniging een secretaris. Geïnteresseerd? Mail naar info@dbh-breda.nl.