Afbeelding
Foto: Ingrid Bothe

Ulvenhout maakt zich op voor 750-jarig jubileum

Door: Ingrid Bothe Algemeen

ULVENHOUT - De oudst bekende bron waarin schriftelijk naar Ulvenhout verwezen wordt, is het afschrift van een akte uit 1274. Dat is dit jaar 750 jaar geleden; iets wat natuurlijk niet zomaar voorbij mag gaan. Verbindend thema in het jubileumjaar 2024 is een nieuwe verenigingsloods, Depot U. “Een thema waarvoor iedereen in het dorp zich wil inzetten”,  zei Jean Nijssen, voorzitter van de Dorpsraad Ulvenhout, maandagavond op de kick-off bijeenkomst in de Pekhoeve. 

Jean zat er met zijn uitspraak getuige de hoge opkomst niet ver naast. Zo’n 50 verenigingen en stichtingen waren rechtstreeks benaderd om de bijeenkomst bij te wonen. Daarnaast was er in diverse media een algemene uitnodiging geplaatst waaraan veel dorpsbewoners gehoor hadden gegeven. Ze werden gevraagd mee te denken over de invulling van het jubileumjaar. Ook konden ze input geven voor de inzamelingsactie, het definitieve ontwerp en het logo voor de loods.

Loods

Bij een verjaardag horen cadeautjes… Een nieuwe verenigingsloods staat bovenaan Ulvenhouts verlanglijstje. Het dorp heeft een rijk verenigingsleven. Dat kan niet zonder vrijwilligers en een plek waar zij initiatieven kunnen ontplooien en realiseren. Voorheen was dat de voormalige brandweerkazerne aan de Slotlaan. De loods daar werd gebruikt als locatie voor het bouwen van carnavalswagens, maar diende ook als opslag- en ontmoetingsplaats voor lokale verenigingen, clubs en stichtingen. De sloop in 2022 was voor het dorp dan ook heel ingrijpend. 

Depot U

Bob Melisse lichtte namens Stichting Slotlaan de plannen voor een nieuwe loods toe. “In Depot U kunnen Ulvenhouts verenigingen en stichtingen straks terecht voor onderdak en opslag. Het wordt een plek om te inspireren, te creëren en van elkaar te leren. Zo faciliteert Depot U het sociale, culturele en maatschappelijke leven in ons dorp.” Het bestemmingsplan is goedgekeurd door de Provincie en wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad. Bouwplannen en begrotingen liggen al klaar. Het doel is een eenvoudig, veilig en duurzaam gebouw neer te zetten. Om de financiering rond te krijgen, moet in de loop van 2024 door het dorp nog wel een flink bedrag bij elkaar gebracht worden. Bob: “Het doel is € 200.000,- in te zamelen, met een minimaal streefbedrag van € 65.000,- door de inwoners en € 65.000,- door bedrijven.” 

Tekst gaat verder onder de foto


Foto: Ingrid Bothe 

Sponsoracties

John Vester gaf een overzicht van het voorlopige programma. “In het kader van U750 worden in de loop van het jaar verschillende activiteiten georganiseerd, sommige daarvan om geld in te zamelen voor Depot U. Zo wordt er 5 mei in de jubileumtent van Ulvenhout Leeft een aspergelunch geserveerd. Er zijn plannen voor een spinningmarathon in september. En we willen een sponsorestafette opzetten waaraan verenigingen, scholen, clubs en stichtingen hun bijdrage kunnen leveren.”

Verder wordt het mogelijk om een symbolisch aandeel in Depot U te kopen. Sponsoring kan daarnaast door één of meer vakjes van elk € 10,- in de ‘U-matrix’ te kopen. Daarin wordt ook de opbrengst van de dorpsacties voor Depot U bijgehouden.

Jubileumactiviteiten

Naast sponsoracties staan er ook andere evenementen en activiteiten op stapel in het kader van 750 jaar Ulvenhout. John: “Denk bijvoorbeeld aan een verhalenmarathon, waar inwoners vertellen over vroeger. Daarnaast komt er een reünie voor (oud-)Ulvenhouters van alle leeftijden.” Het jubileumlogo dat maandagavond werd gepresenteerd zal worden verwerkt in diverse producten ter herinnering aan het jubileumjaar. “Maar de mooiste, blijvende, herinnering zou natuurlijk een nieuwe loods zijn”, aldus de  aanwezigen. Verenigingen, clubs en scholen werden uitgedaagd om na te denken over activiteiten voor de estafette en andere manieren om geld in te zamelen voor de loods. Die oproep geldt natuurlijk voor alle inwoners van Ulvenhout, want: “Samen maken we het mogelijk!” 

Ideeën kun je sturen naar contact@dorpsraadulvenhout.nl.