Het team dat meedeed in 2027
Het team dat meedeed in 2027 Foto: Sandra Laros

Sandra won ooit de Wings for Life Run en doet dit jaar mee met een groot team

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Na zes jaar afwezigheid keert de Wings for Life run terug naar Breda. In 2015 was het Sandra Laros die het evenement bij de vrouwen won. Pas na 37,7 kilometer werd zij ingehaald door de catcher car. Dit jaar wil ze met een zo groot mogelijk team weer meedoen. “Het doel is simpel. Zoveel mogelijk mensen motiveren om mee te doen, want des te meer geld zamelen we in voor onderzoek naar dwarslaesies.”

In 2015 doet Sandra Laros eigenlijk per toeval mee aan de Wings for Life run in Breda. De fanatiek hardloopster (moeder van Lars en Niels Laros, red.) hoort over het evenement en is enthousiast over het concept. Waar bij veel hardloopevenementen de afstand vastligt, is dat bij Wings for Life niet het geval. Alle deelnemers starten tegelijkertijd met hardlopen, en na een half uur begint de ‘catcher car’ te rijden. Die auto begint rustig, maar rijdt steeds sneller. Je wedstrijd zit er pas op, wanneer de catcher car je inhaalt. 

Sandra had de ambitie om de auto 25 kilometer voor te blijven. Maar uiteindelijk wordt ze pas na 37,7 kilometer ingehaald. En daarmee is ze winnares bij de vrouwen. “Als prijs won ik toen de kans om het evenement een jaar later in een stad naar keuze te lopen. Wings for Life is namelijk een wereldwijd evenement. Ik heb toen voor Florida gekozen. In 2016 stond ik daar aan de start en liep ik 39 kilometer voor de catcher car me inhaalde. Het is echt een onvergetelijke ervaring geweest”, vertelt ze enthousiast. 

Tekst gaat verder onder de foto


In Breda vond Wings for Life niet meer als groot evenement plaats na 2017. Wel waren er nog edities waarbij je het evenement via de app kon lopen, maar dat trok Sandra minder. Toen ze hoorde dat Wings For Life in 2024 weer terugkeert naar Breda met een groot evenement was ze meteen enthousiast om weer mee te doen. “In 2017 hebben we met Fysiotherapie Heusdenhout meegelopen in Breda met een team van maar liefst 150 deelnemers. We waren daarmee het grootste team van Nederland. Dat willen ik en mijn mede-kartrekker Jorvin dit jaar weer evenaren”, vertelt ze.

Dwarslaesies

Wings for Life heeft al jarenlang hetzelfde goede doel: Geld ophalen voor onderzoek naar dwarslaesies. En voor dat doel zet Sandra zich graag in. “In Amerika ontmoette ik een meisje dat geschept was op de fiets. Ze reed zelf door groen, maar zit nu voor altijd in een rolstoel. Zulke verhalen raken me echt. En ik weet dat je met geld voor onderzoek écht iets kan bereiken. Iemand die 40 jaar geleden met een dwarslaesie niet geholpen kon worden, kan dankzij nieuwe technieken nu wel weer mobiel worden. Het laat zien dat geld ophalen voor onderzoek echt effect heeft. Hoe mooi is het dan om als team namens ons centrum waar dwarslaesiepatiënten behandeld worden mee te doen met dit evenement. “

Meedoen

Wie mee wil doen aan Wings for Life Breda op 5 mei kan zich aanmelden via de website van het evenement. Meedoen kost 39,95 euro en je inschrijfgeld is je donatie aan het goede doel. Wie mee wil rennen met het team van Sandra en Jorvin kan bij aanmelding kiezen voor ‘Roll and run with fysiotherapie Heusdenhout’. Mail dan ook naar jorvintonnet@hotmail.com of sandralaros2@gmail.com (i.v.m. teaminformatie)