Afbeelding
Foto: Arriva

Méér busvervoer in West-Brabant heeft gevolgen voor Breda

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Vanaf de zomer van 2025 wordt bijna heel West-Brabant beter bereikbaar met de bus. De regio krijgt ruim 10 procent meer busvervoer, zo blijkt uit de hoofdlijnen van de nieuwe concessie die vervoersbedrijf Arriva heeft gepresenteerd. Ook voor Breda heeft dit gevolgen.

In de regio rijden binnenkort ZE-bussen, die geen schadelijke stoffen uitstoten. Momenteel bouwt de provincie een gloednieuwe busremise in Breda. Daarnaast wordt Arriva ook als ‘mobiliteitsmakelaar’ betrokken bij de verdere uitrol van de hub- en haltetaxi Bravoflex. Dit systeem zorgt ervoor dat veel kleine plaatsen in de avonden en weekenden op afroep extra openbaar vervoer krijgen. De plannen worden in veel gemeenten enthousiast ontvangen.

‘Bereikbare en gastvrije stad’

“Allereerst is het mooi om te zien dat we nu ook in Breda de stap gaan zetten naar emissieloos openbaar busvervoer”, zegt wethouder Peter Bakker. “Verder is het heel goed dat we meer werk gaan maken van betere busdiensten in de gebieden waar er voldoende draagvlak is om een echt aantrekkelijk ov-product aan te bieden.”

Hij wijst op de snellere busverbindingen met de Haagse Beemden. Daarnaast biedt de nieuwe concessie in Breda in het weekend een langere busdienst. “Zo blijven we een bereikbare en gastvrije stad”, aldus Bakker. 

Flinke plus voor de regio

Gedeputeerde Stijn Smeulders (mobiliteit) is blij met die flinke plus voor de regio. “Goed busvervoer is essentieel voor de bereikbaarheid van onze provincie. Het is een basisvoorziening om de leefbaarheid op peil te houden, het vermindert drukte op onze wegen en het is ook nog eens goed voor het milieu. Alle reden dus om ons busvervoer te koesteren.”

De komende weken en maanden werkt Arriva samen met de gemeenten verder aan de details van de implementatie in West-Brabant. In de zomer van 2025 gaat de nieuwe concessie van start.