Afbeelding
Foto: Curio

Dit is de bakker van het lekkerste Brabantse worstenbroodje

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA / TERHEIJDEN - Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje komt dit jaar uit Terheijden. Jürgen van Dongen is de winnaar geworden van de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2024. De winnaar kreeg de wisseltrofee woensdagavond bij Curio in Breda uitgereikt door de loco-burgemeester van Breda Peter Bakker.

Het was woensdagavond een spannende avond bij Curio in Breda. Loco-burgemeester Peter Bakker reikte die avond de trofee uit voor de wedstrijd van het lekkerste Brabantse Worstenbroodje. En die werd voor de zesde keer uit de geschiedenis van de wedstrijd gewonnen door Jürgen van Dongen. Jürgen is de opvolger van Eline Nagelkerke uit Oudenbosch die in 2023 met de eerste prijs aan de haal ging. Tijdens het finale bakken was Jürgen niet helemaal tevreden over het resultaat, maar de jury dacht daar anders over. 

De wedstrijd werd dit jaar voor de 27e keer gehouden voor professionals (bakkers & slagers), thuisbakkers, leerlingen VMBO en studenten MBO. In de categorie Lekkerste Brabantse Worstenbroodje voor leerlingen VMBO won Priscilla De Bakker uit Oud Gastel van het Markland College. In de categorie student MBO won Jordy Vermunt uit Oudenbosch van Curio.

Jury

De worstenbroodjes werden gekeurd door twaalf juryleden, bestaande uit zes vakjuryleden (bakkers, slagers en koks) en zes consumentenjuryleden. De worstenbroodjes die door de Mystery Shopper waren opgehaald en de worstenbroodjes gebakken bij het finale bakken werden door alle 12 juryleden gejureerd. Na afloop van het jureren bleek het aantal punten niet ver uit elkaar te liggen. Volgens juryvoorzitter Hans Elbers was het niveau van deze 27e editie weer hoog en ontliepen alle finalisten elkaar niet veel. Ook dit jaar werden in het voortraject bij de professionele deelnemers worstenbroodjes gekocht door de Mystery Shopper. Dit om ook naast de wedstrijd de kwaliteit te kunnen blijven controleren. Worstenbroodjes in de winkels moeten namelijk dezelfde kwaliteit hebben als de broodjes die zijn ingeleverd voor de wedstijd.

Alle worstenbroodjes werden beoordeeld op zes criteria, namelijk het uiterlijk van de bovenzijde, het uiterlijk van de onderzijde, de gehaktvulling, het brood, de consistentie/beet en de algehele smaak.