Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Van ontbijt tot sponsorloop: Zo vieren Bredase leerlingen Koningsspelen

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het is de dag voor de start van de meivakantie, en dat betekent dat op veel Bredase basisscholen de Koningsspelen plaatsvinden. Eén van die scholen is de Burchtgaarde in de IJpelaar. Speciaal voor deze dag organiseerden de kinderen van groep zeven zelf een sponsorloop. Om 09.45 uur vond het startschot plaats. “Ik ga voor meer dan 15 rondjes”, vertelt de 11-jarige Mats enthousiast.

De scholen in Breda hebben vandaag pech met het weer. Waar het afgelopen weekend nog zonnig was met meer dan 20 graden, is het vandaag maximaal tien graden met wind en regen. En dat is niet ideaal voor de Koningsspelen die traditiegetrouw de dag voor de meivakantie plaatsvinden. Gelukkig was het om 09.45 uur droog. Toen vond het startschot van de sponsorloop bij Basisschool de Burchtgaarde in de IJpelaar plaats. 

Vol enthousiasme renden de ruim 100 leerlingen op dat moment het schoolplein af om zoveel mogelijk rondjes rond het schoolgebouw te rennen. Hulpouders waren druk in de weer om de vele stempelkaarten ieder rondje te stempelen. En trotse ouders en leerkrachten moedigden de rennertjes aan. 

Zelf organiseren

De sponsorloop was door de leerlingen zelf georganiseerd, vertelt leerkracht Stephanie. De 11-jarige Mats zat in het groepje dat verantwoordelijk was voor de communicatie, en hij vertelde er dan ook enthousiast over. “We hebben groepjes gemaakt in de klas, en ieder groepje moest iets regelen. Bijvoorbeeld de versiering, de communicatie of het geluid. En iedereen heeft sponsors gezocht. Sponsoren kon per rondje, of met een vast bedrag voor de hele loop. De helft van de opbrengst van de sponsorloop gaat naar een goed doel. Dat is stichting Jarige Job. Zij regelen feestjes voor kinderen van wie de ouders dat zelf niet kunnen betalen.” Zelf verwacht Mats 65 euro op te halen met de sponsorloop. “Ik ga voor 15 rondjes, want dan doneert mijn tante 12,50 euro extra!”

Tekst gaat verder onder de foto


De 11-jarige Mats

Leerkracht Stephanie is trots op de leerlingen. “Het past bij de visie van onze school dat onze leerlingen deze sponsorloop zelf regelen. Zo is de sponsorloop niet alleen leuk en sportief, maar ook heel leerzaam.” 

Programma

De sponsorloop was voor de leerlingen van de Burchtgaarde slechts één onderdeel van een vol programma. Zo begon de dag met het dansje op het Koningsdagnummer van 2024: Daba Die! Ook kregen de kinderen een Koningsontbijt in de klas. En na de sponsorloop waren er nog allerlei spelletjes en activiteiten gepland. Na vandaag hebben de leerlingen twee weken meivakantie. Na de vakantie zal de opbrengst van de sponsorloop bekend worden gemaakt. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding