Bob voor de thuisbasis van het Gilde in de Viandenlaan
Bob voor de thuisbasis van het Gilde in de Viandenlaan Foto: Gerda Prins

Ambitieus Gilde Baronie wil starten met kunstroute en muziekronde

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het Gilde de Baronie heeft een volle activiteitenagenda. De enthousiaste vrijwilligersorganisatie is onder andere bekend van de natuur- en stadswandelingen, maar als het aan voorzitter Bob Bergkamp ligt komen daar nog meer activiteiten bij. “We zouden ontzettend graag een kunstroute en een muziekronde opstarten”, vertelt hij.

Met zo’n 80 betrokken vrijwilligers is het Gilde Baronie een actieve organisatie. Dat beaamt Bob Bergkamp, oud-wethouder van Breda en sinds 1 januari voorzitter van het Gilde de Baronie, meteen. “We hebben een enorme actieve club en organiseren ontzettend veel. Van stads- en natuurwandelingen tot computerlessen en conversatielessen. Maar tegelijkertijd vinden we het ook leuk om te kijken naar hoe we onze activiteiten verder kunnen uitbreiden. Daarbij zijn we over twee initiatieven heel enthousiast. Maar daar hebben we nog wel kartrekkers voor nodig.”

Zo wil het Gilde de Baronie graag een kunstroute organiseren. “Daarbij willen we een paar keer per jaar een ronde organiseren langs Bredase inwoners die kunst maken, van schilderen tot beeldhouwen. Dat soort kunstroutes bestaan al wel in Breda, maar dan vaak heel specifiek in een bepaalde wijk. Wij zouden dit graag Breda-breed organiseren. Wie zelf kunst maakt, kan dan voor een dag zijn kunst laten zien aan de bezoekers.”

Het andere initiatief is een muziekronde. Bergkamp vertelt er enthousiast over. “Zelf heb ik iets soortgelijks ooit bezocht in de buurt van Arnhem. Inwoners zetten dan eenmalige hun deuren open om hun kwaliteiten op een muziekinstrument te laten horen. Als bezoeker ervaar je dus heel kleine concerten van mensen in hun eigen woonkamer. Dat is echt een ontzettend bijzonder iets.”

Kartrekkers

Om de nieuwe initiatieven op te kunnen zetten, is het Gilde de Baronie op zoek naar vrijwilligers. “We zoeken naar mensen die een coördinerende rol willen hebben bij één van deze twee nieuwe evenementen. Echte kartrekkers dus.” Wie interesse heeft, kan contact opnemen via info@gildebaronie.nl