Project Kunstkameraden bij de Cultuurkantine
Project Kunstkameraden bij de Cultuurkantine Foto: REMIE FOTOGRAFIE MARGO REMIE

Mantelzorgers in het zonnetje met activiteiten en gratis kaarten voor Breda Live

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA  – 1 tot 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. BredaMantelzorg organiseert ook dit jaar weer diverse activiteiten voor jonge mantelzorgers. Ook is er een activiteit voor de ouders.


Ongeveer 1 op de 4 jongeren onder de 24 jaar groeit op in een gezin met zorg voor een ouder, broer of zus. Bijvoorbeeld doordat het gezinslid langdurig ziek is, een beperking heeft, psychische problemen heeft of verslaafd is. “Voor jonge mantelzorgers zijn hun zorgen vaak zo vanzelfsprekend dat ze zelf niet eens beseffen dat ze mantelzorger zijn. Deze kinderen en jongeren hebben thuis extra zorgtaken, maken zich zorgen of missen de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Veel meer dan de meeste mensen denken”, aldus BredaMantelzorg. Net zoals Nanette. Ze is 19, haar oudere broer heeft autisme. Zij vroeg, toen ze jonger was, weinig om hulp en loste meer zelf op: ‘Ik dacht altijd: ga eerst maar naar mijn broer en als er ruimte over is, ben ik er ook. Omdat ik bang was dat als de aandacht bij mij was, terwijl hij het eigenlijk nodig had, we in een situatie zouden komen die voor niemand fijn was.’

Activiteiten voor iedere leeftijd
De activiteiten zijn gratis en voor iedere leeftijd is er iets leuks. “Op 1 juni trappen we de Week van de Jonge Mantelzorger bij BredaMantelzorg af met een expositie van het project Kunstkameraden. Samen met echte kunstenaars maakten 4 jonge mantelzorgers prachtige kunstwerken. Kinderen van 4 tot 12 jaar gaan minigolf spelen en pannenkoeken eten bij Koeckers in Den Hout. We bezoeken De Uitvindfabriek met kinderen van 6 tot 12 jaar. En we krijgen een stadiontour bij NAC. Voor ouders organiseren we samen met Breda Gelijk een voorlichtingsavond ‘De rugzak van een jonge mantelzorger’. En er is nog meer te doen! Meld je snel aan via bredamantelzorg.nl/weekjmz. Altijd op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten voor jonge mantelzorgers? Stuur dan een WhatsApp-bericht naar Saskia Wagenmakers van BredaMantelzorg via 06 55 01 08 10.”

Tickets voor Breda Live 2024
BredaMantelzorg mag toegangskaarten weggeven voor het festival Breda Live op 5 en 6 juli 2024. De organisatie van Breda Live ziet hoe belangrijk mantelzorgers zijn en geeft daarom 40 gratis kaarten weg. Speciaal voor (jonge) mantelzorgers in Breda van 18 jaar en ouder. Je kunt je tot en met 30 april inschrijven via www.bredamantelzorg.nl/bredalive. De winnaars worden uiterlijk 3 mei op de hoogte gesteld.