Afbeelding
Foto: M.C.M van den Oudenhoven | Code Groen Communicatie

Dorine Verheijden (70) op de barricades voor vergroening

Door: Martha IJzerman Algemeen

BREDA - In de rubriek Held van de Maand zetten we mensen in de schijnwerpers die zich langdurig en onbetaald inzetten. Deze keer is dat Dorine Verheijden (70), bestuurslid van Natuur- en Milieuvereniging Markkant. Dorine draagt zorg voor de communicatie en organiseert het Groencafé in Breda. En ze voert ook tal van nieuwe ideeën in als Vlechthaag en Levensbos.

Dorine Verheijden (70) is bestuurslid van Natuur- en Milieuvereniging Markkant. “Ik kwam voor het eerst in actie toen er in 2009 plannen waren voor de aanleg van een golfbaan in het Aa-dal”, vertelt ze. “Bij Het Hout zou een groot deel van het beekdal worden omgeploegd en er zouden 25 huizen op worden gebouwd. Dankzij de protesten zijn de golfbaan en de huizen er niet gekomen.”

Verheijden sloot zich in die tijd aan bij Markkant. “Tijdens mijn werkzame leven kostte dat een paar uurtjes per week. Maar sinds mijn pensioen vijf jaar geleden is dat wekelijks bijna twee dagen. Voor Markkant maak ik persberichten en schrijf ik de nieuwsbrief. Ook houd ik de website bij. En ik communiceer met de driehonderd leden, waarvan er ongeveer veertig actief zijn. Daarnaast onderhoud ik contact met de externen als de gemeente, Staatsbosbeheer, Brabants landschap of het Waterschap. Vijf keer per jaar organiseer ik in het Brandpunt aan de Reigerstraat lezingen en andere activiteiten. Dit zogenoemde Groencafé is erg gezellig en levert me veel voldoening op. “

Teleurstellingen en tegenslagen

Toch is het niet alleen maar gezelligheid en voldoening, geeft ze aan. “Aan elk project gaat veel overleg vooraf. Aangezien er veel partijen zijn, loop ik van de een naar de ander. Soms steeds met eenzelfde soort boodschap. Je hebt doorzettingsvermogen nodig en een lange adem. Op andere momenten praat je en voer je actie, maar zijn de uiteindelijke beslissingen negatief. Zo moet de zelfoogst-akker Wortels in het Markdal weg. Ik heb daar veel tijd in gestoken en snap nog steeds niet waarom deze vorm van ecologische akkerbouw wordt afgewezen.”

Reageren met creativiteit

De moed om door te gaan haalt Verheijden uit het steeds maar weer bedenken van nieuwe dingen. “Ik stond aan de wieg van Stadsjutters, een werkgroep die zorgt dat zwerfafval verdwijnt, en tegelijk de afkomst registreert. Ook de Vlechthaag en het Levensbos zijn noviteiten. Door het gebruik van prikkeldraad zijn bijna alle heggen en hagen verdwenen. Vroeger waren dat belangrijke schuil- en verblijfplaatsen voor vogels, insecten en amfibieën. We willen een vlechthaag aanleggen langs de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. In het Markdal staat er nu al een gedeelte van 250 meter en de rest komt dwars door de stad, van noord naar zuid.”

Het Levensbos ten noorden van de Haagse Beemden is een project waar tegen betaling bomen geplant kunnen worden. Op die manier kun je herinnering aan een persoon of gebeurtenis levend houden. De gemeente heeft een stuk grond van tien hectare beschikbaar gesteld en zorgt voor het onderhoud.

Per saldo

“Het is fijn om samen aan het werk te gaan en met zo veel verschillende mensen en partijen iets goeds neer te zetten. Maar de natuur zelf, de verfraaiing van het landschap en vergroening motiveert me toch het meest!”

Vrijwilliger worden bij Markkant? Kijk op www.markkantbreda.nl. Meer weten over Dorine of andere Helden? Ga naar www.heldenvanbreda.nl.