Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Van doodlopende straat tot doorgangsweg: Onbegrip bij bewoners ‘t Fort

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Boosheid en onbegrip heersen onder de bewoners van het Fort in Princenhage. Niet vanwege de komst van een nieuw woonzorgcentrum, maar wel vanwege het plan om de uitrit van dit centrum op hun straat te laten uitkomen. Dit zal leiden tot een 50 procent toename in het verkeer en zal afbreuk doen aan het karakter van deze gezellige straat, stellen bewoners. “Het wordt hier een doorgangsweg”, aldus buurtbewoner Rinie Maas.

‘Een buurtschap’ is hoe Rinie Maas de straat Het Fort beschrijft. Het is een klein doodlopend straatje dat uitkomt op de Zuilenstraat. “We zijn een buurt die altijd voor elkaar klaarstaat en waar van alles wordt georganiseerd. Dit unieke karakter willen we beschermen”, vertelt Maas. Dit unieke karakter lijkt nu gevaar te zijn door de komst van een nieuw woonzorgcentrum.

Woonzorgcentrum

Het woonzorgcentrum wordt gebouwd op een leeg stuk grond tussen de woningen aan de Zuilenstraat, het Fort en de Poolse begraafplaats. Het centrum biedt ruimte voor 32 sociale huurappartementen voor mensen met een verstandelijke beperking. De toegangsweg van dit woonzorgcentrum zal aansluiten op het Fort. Hiervoor wordt de straat doorgetrokken naar het woonzorgcentrum. De plek waar het verlengde stuk weg komt te liggen is nu groen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.


Een impressie van het nieuwe pand - BenVast

Maas benadrukt dat de buurt niet tegen de komst van dit woonzorgcentrum is. Waar de bewoners boos over zijn, is het besluit om de straat door te trekken en de oprit van dit centrum op het Fort uit te laten komen. “Hierdoor wordt het verkeer een stuk drukker in de staat. Maar liefst 50 procent drukker, blijkt uit de cijfers van de vastgoedbeheerder van het centrum. We moeten de kinderen dan gaan aanleren dat ze niet meer op straat kunnen spelen.” Zo ziet de gemeente dat niet. Volgens college van burgemeester en wethouders blijft de situatie in de straat ondanks die toename van het aantal verkeersbewegingen veilig. “Na verkeerstellingen blijkt dat de verkeersbewegingen van de doodlopende weg het Fort nu 57 voertuigen per dag betreft, dit wordt verhoogd met 50 verkeersbewegingen voor het nieuwe plan. Het aantal vervoersbewegingen verdubbelt weliswaar bijna, maar het aantal is nog steeds laag. Bovendien kan het verkeer voldoende en veilig afgewikkeld worden via het Fort. Het is daarmee de best passende ontsluiting.”

Verdwijnen groen

Waar Maas ook teleurgesteld over is, is over het verdwijnen van een voor hem belangrijk stuk groen. De uitbreiding van de weg zal namelijk ten koste gaan van een stuk groen waar al jaren evenementen worden georganiseerd, van paaseieren zoeken tot buurtbarbecues. “Dit stukje groen wordt al 60 jaar door de buurt gebruikt. In het verleden hebben wij vanuit de gemeente nog complimenten gekregen over alles wat wij hier subsidieloos organiseren”, legt Maas uit. 

Het frustrerende is volgens Maas dat een aansluiting met ‘t Fort onnodig lijkt te zijn. Volgens hem kan de toegangsweg van het woonzorgcentrum ook direct uitkomen op de Zuilenstraat. Tijdens de bouw wordt er voor het bouwverkeer ook een toegangsweg ingericht van de Zuilenstraat naar het woonzorgcentrum. “We hopen dat er toch wordt gekozen voor een permanente uitrit naar de Zuilenstraat. Als daar toch al een uitrit wordt gemaakt voor het bouwverkeer, is het voor ons onbegrijpelijk als ze dat niet doen.”


Groenstuk ‘t Fort - Foto: Michel Claessens