Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Mijlpaal bereikt bij de Nieuwe Mark: Eerste stenen gelegd voor de kademuur

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - De werkzaamheden aan de Nieuwe Mark hebben woensdagochtend een nieuwe mijlpaal bereikt. In het tweede deel van de Nieuwe Mark zijn werklieden begonnen met het metselen van de kademuren. Hierdoor begint het eindresultaat langzamerhand vorm te krijgen. Ook wethouder Eddie Förster was hierbij aanwezig en hielp een handje mee. “Je ervaart nu echt wat je aan het maken bent.”

De werkzaamheden aan de Nieuwe Mark zijn nog in volle gang, maar woensdagochtend werd er een bijzondere mijlpaal bereikt. In het tweede deel van de Nieuwe Mark zijn de werklieden vandaag begonnen met het metselen van de kademuren. Een bijzondere stap waarmee het eindresultaat ook vorm begint te krijgen. Ook wethouder Eddie Förster kwam een steentje bijdragen.

Kademuur metselen

Onder het kritische oog van een ervaren metselaar mocht wethouder Förster ook een stukje kademuur maken. “Het is echt niet zo makkelijk”, vertelt de wethouder terwijl hij iets teleurgesteld kijkt naar de scheefstaande steen die hij net heeft gelegd. “Ik heb nu nog extra veel respect voor de hardwerkende mannen en vrouwen die dit beroep doen. Je moet de juiste hoeveelheid cement gebruiken, de steen op een goede manier positioneren en dat moet allemaal om en om. Het is echt vakmanschap.”

Tekst gaat verder onder de foto


Metselen aan de Kademuur - Foto: Michel Claessens

Onder goede begeleiding slaagt Förster er toch in om een stukje kademuur te metselen. Op de Baronesbrug kijken een aantal mensen geïnteresseerd toe hoe de wethouder dit doet. “Je krijgt zin de kademuur gelijk af te maken”, aldus de wethouder. Een bijzonder aspect van de kademuur zijn de voegen en gaten die bewust worden gecreëerd. “Daar kunnen planten en dieren zich in nestelen. Op die manier maken we ook ruimte voor de natuur. Dat maakt dit een nog gaver project dan dat het al is.”

Vooruitgang

Na het metselen krijgt de wethouder een rondleiding over het bouwterrein en uitleg over wat er gedaan is en nog gaat gebeuren. De wethouder is zelf erg tevreden over de vooruitgang, die op schema loopt. “Er wordt nu nog heel hard gewerkt en dat kan voor sommigen ook een belemmering zijn.” Daarmee verwijst hij onder andere naar de wegafzettingen en het geluidshinder. “Maar je ziet nu wel dat het vorm begint te krijgen. We moeten dus nog even door de zure appel heen bijten, maar het resultaat zal zeker heel mooi zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto


Werkzaamheden Nieuwe Mark - Foto: Michel Claessens

Förster vertelt dat de ontwikkelingen rond de Nieuwe Mark met veel interesse worden gevolgd. “Als je hier vaker langskomt, ervaar je ook echt die vooruitgang. Dat vind ik zelf echt waanzinnig. Ik zou ook iedereen willen zeggen dat ze er eens voorbij moeten lopen. Want ook het tot stand komen van wat hier gebeurt, is op zich al een bijzonder iets om mee te maken.”

Nieuwe Mark

De aanleg van de Nieuwe Mark vindt plaats in drie fases. In fase één werd het stuk tussen de Waterstraat en de Baronesbrug gerealiseerd. Deze fase werd in september 2023 afgerond. Tijdens de tweede fase wordt het huidige stuk, van de Baronesbrug tot de Tolbrug, gerealiseerd. Deze fase begon afgelopen oktober en zal eind dit jaar worden afgerond. Fase drie bestaat vooral uit het aanpakken van de riolering in de Minderbroederstraat en het herinrichten van het Franciscanessenplein. Deze fase start naar verwachting in september en zal tegelijk met fase 2 worden afgerond.