Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Indringende expositie in het Valkenberg officieel geopend

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Indringend kijken mensen op grote foto’s bezoekers in park Valkenberg aan. Sinds kort is daar namelijk de openlucht expositie OPEN over depressiviteit te zien. Jongvolwassenen die zelf depressief zijn of zijn geweest vertellen in de expositie hun verhaal.

OPEN over depressiviteit laat een groep van 30 diverse ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord. In combinatie met indringende portretten vertellen de jongvolwassenen zelf hoe ze hun depressie ervaren, hoe ze hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen.   

WHO

In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, circa 800.000 mensen gebruiken hiervoor medicatie (anti-depressiva). Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt depressie volksziekte nummer één. 

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren te maken krijgt met een depressie. Daarmee krijgen jongeren zelfs vaker met depressiviteit te maken dan volwassenen. Vooral jongeren stellen dat er een groot taboe rust om erover te praten. Om dit te veranderen wil Open mind in samenwerking met haar partners en de jongeren zelf het thema depressie bij het grote publiek onder de aandacht brengen en beter bespreekbaar maken.

“Praten over sombere gevoelens blijft moeilijk. Het is een taboe of gewoon heel erg lastig om erover te beginnen”, stelt wethouder Arjen van Drunen. “Toch is het enorm belangrijk. Het kan lucht bieden, of een weg naar betere tijden. We proberen hier in Breda op verschillende manieren aandacht aan te besteden om zo het onderwerp bespreekbaar te maken. Ook deze expositie, met ontroerende verhalen, draagt daaraan bij. Het kan een mooie aanleiding zijn om het gesprek te starten.”

Tekst gaat verder onder de foto


Makers

Twee moeders met een dochter met depressie: fotografe Linelle Deunk reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De mooie portretten en verhalen die daaruit voort zijn gekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale expositie, een fotokrant en een podcast.  

OPEN over depressiviteit was eerder ook al te zien aan de Claudius Prinsenlaan.