Wethouder Van Drunen met de nieuwe woonvisie.
Wethouder Van Drunen met de nieuwe woonvisie. Foto: Gemeente Breda

Breda mikt op 25.000 extra woningen tot 2040: ‘Wonen in Breda gaat veranderen’

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Wonen in Breda gaat de komende jaren flink veranderen. Het wordt drukker op straat en er komt meer reuring naar de stad. Waarom? De gemeente mikt in een nieuwe woonvisie op 25.000 extra woningen tot 2040. Volgens wethouder Arjen van Drunen is dit de grootste verandering ooit voor Breda in zijn tijd als bestuurder. “We stappen af van het conservatieve denken en zetten de deuren wagenwijd open.”

Het is een doorn in het oog voor wethouder Arjen van Drunen: de Bredase woningmarkt die helemaal op slot zit. Met als resultaat hoge prijzen, overbieden als het ‘nieuwe normaal’ en Bredanaars die daardoor noodgedwongen verhuizen naar een andere gemeente.

Met de nieuwe woonvisie gelooft hij de oplossing voor dit probleem gevonden te hebben. “Met dit plan gaan we de schone slaapster, die Breda volgens sommigen is, wakker kussen. We maken harde keuzes die we in het verleden niet gemaakt zouden hebben.”

De nieuwe woonvisie streeft naar 25.000 extra woningen in Breda tot 2040. Hierbij kijkt de gemeente vanuit twee perspectieven: in de binnenstad wordt een andere aanpak gehanteerd dan in de dorpen en andere wijken. Bovendien wordt de nadruk gelegd op voornamelijk twee doelgroepen, namelijk jongeren en senioren.

Tekst gaat verder onder de foto.


Wethouder Arjen van Drunen - Gemeente Breda

10.000 woningen in de binnenstad

In de binnenstad heeft Breda ‘de luxe’ om ongeveer 124 hectare te herontwikkelen, zoals het stationsgebied van CrossMark, ‘t Zoet, de Gasthuisvelden en Centrum Oost. Deze gebieden worden intensief gebruikt voor de bouw van ruim 10.000 woningen en bijbehorende voorzieningen, zoals horeca, scholen en winkels.

Hier komt ook meer overlast bij kijken. Of zoals Van Drunen het graag omschrijft: “Meer reuring in de stad. Het kan zijn dat je je auto straks niet meer voor de deur kunt parkeren, maar een straat verderop moet zetten. Ook kan het uitzicht veranderen door de komst van hoge appartementen.” Van Drunen vraagt om begrip van de bewoners. “Ze moeten er maar aan gaan wennen. Breda wordt internationaler en drukker. Daar moet iedereen een steentje aan bijdragen.”

Wooncarrière in eigen dorp of wijk

Voor de dorpen en wijken wordt gekeken dat inwoners een wooncarrière kunnen maken in hun eigen dorp of wijk. “We zetten in op de bouw van betaalbare en daarmee kleinere woningen, zodat jongeren, alleenstaanden en starters een betaalbare woonruimte kunnen vinden. Daardoor hoeven zij niet uit te wijken naar andere gemeenten, omdat er dan genoeg betaalbare woningen zijn in Breda.”

Breda vergrijst het snelst van de tien grootste steden in Nederland. Daarom staat er een grote verandering op stapel. “We gaan het eenvoudiger maken om bijvoorbeeld woningen te splitsen en kijken naar meer mogelijkheden voor mantelzorgwoningen. De gemeente zal een houding aannemen van ‘ja, mits’ in plaats van ‘nee, tenzij’.” Ook voor jongeren en huishoudens met een middeninkomen wordt gekeken om de woningen zo betaalbaar en duurzaam mogelijk te maken.

De cijfers
De Bredase bevolking telt inmiddels ruim 188.000 inwoners en groeit volgens de gemeente verder door naar ongeveer 205.000 inwoners in 2040. Het aantal jongere huishoudens blijft vrijwel gelijk. De grootste groei is te zien bij het aantal senioren. De bevolking in Breda vergrijst sterker dan in de andere grootste gemeenten, maar minder hard dan in de regiogemeenten. Met name de groep bewoners met een leeftijd van 75-plussers neemt de komende jaren toe.

Breda telde op 1 januari 2024 ruim 87.000 woningen. Hiervan zijn 60 procent eengezins-woningen en 40 procent appartementen. In Breda is ruim 55 procent een koopwoning. Breda is van de vijf grootste Brabantse steden gemiddeld het duurst om een woning te kopen. Ook liggen de prijzen in Breda gemiddeld hoger dan in andere gemeenten in onze regio. Hierdoor zijn de mogelijkheden op de woningmarkt voor veel huishoudens met een lager en middeninkomen beperkt.