Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie
Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie

Woordkunstbedrijverij in Catch 22

Column

Het was afgelopen zondag te mooi weer om binnen te zitten. Maar wat zich binnen in café Catch 22 zou gaan afspelen, was waarschijnlijk te leuk om buiten te blijven. Dus ging ik toch. De eerste ‘aflevering’ van DDDS, Dichter Door De Stad in Catch 22, wilde ik niet missen.

Dichter Door De Stad is een initiatief van Kees van Meel en Rick Baggermans, die eerder al de Gedichtendag in Breda nieuw leven in bliezen. De twee hebben elkaar – gelukkig maar - gevonden in het organiseren van kleinschalige evenementen om poëzie in Breda aan de man te brengen. Dan heb je best lef. Poëzie wordt immers niet als het meest toegankelijke tekstgenre gezien.

Toch hebben Kees en Rick een vorm gevonden die zelfs de meest serieuze strofen aardig verteerbaar maakt. Het zit 'm in de combinatie met muziek. Zo zorgde Deborah Jacobs deze zondagmiddag met haar gitaar en warm klinkende stem voor een aangename afwisseling van de woorden die de dichters in Catch 22 rond strooiden. Waaronder een spontaan ingelaste voordracht van oud-zeeman Jan Koster die de aanwezigen aan het lachen maakte met een piepklein gedichtje over een kip. Rob van Uden bracht een ode aan de Bredase Bianca van den Berg die zich vanuit de Scheldestraat inzet om iedereen te laten genieten van het leven, óók als je wat minder geld te besteden hebt.

Het is om te hopen dat de twee organiserende dichters doorgaan met hun initiatieven om deze woordkunstbedrijverij in de spotlights te zetten. Ik schuif wel aan. Al is het om er daarna weer een ander stukje over te schrijven. Alleen volgende week dinsdag even niet. Dan is er iets gaande waar ik niet wil ontbreken. Fijne carnaval!

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.