Afbeelding

Archie Bunker leeft!!

Column

Ik word oud, rimpels verschijnen in mijn gezicht, cellulitis op de heupen en hier en daar teveel vel met iets te weinig vlees eronder. Misschien komt het daardoor dat ik de laatste tijd heel wat parallellen zie met het verleden.

Zo sloten wij onze vakantie af met een overnachting in een klein familiehotelletje in een piepklein dorpje nabij Lyon. De combinatie van het hotel, de entourage en het personeel, vormde samen een mix van Fawlty Towers en ‘Allo ‘Allo. De eigenaar was een bijna perfecte mix tussen Basil Fawlty en Rene, met eigenaardigheden als een klein buiginkje naar de gasten en de aandoenlijke Frans-Britse tongval.

Zijn  herhaaldelijke verwijzing naar de lift die ons, en onze minimale overnachtingsbagage bestaande uit een tandenborstel en schone sokken, helemaal naar de tweede verdieping van het hotelletje kon brengen, had zo een scene kunnen zijn uit het hotel in Torquay. Later, toen we aanschoven in het restaurant van het hotel, was de chaos compleet. Terwijl wij ons vermaakten met het idee dat we zometeen getuigen zouden zijn van een ontmoeting tussen Herr Flick en de dementerende Majoor Gowen, was Manuel in de keuken druk in de weer met potten en pannen.

Enige tijd later kreeg mijn lief zijn hoofdgerecht voorgeschoteld terwijl aan mijn zijde van de tafel het voorgerecht weggezet werd. Beteuterd keken we elkaar aan. We hadden toch beide een vóór én hóófdgerecht besteld? De Franse variant van Polly begreep niks van onze goedbedoelde pogingen om dit duidelijk te maken en haalde Basil/Rene erbij, die er uiteindelijk voor zorgde dat we later met overvolle buikjes in de lift stonden richting de tweede verdieping.

Eénmaal thuis, tijdens een poging de achterstallige social media inzichtelijk te krijgen, kreeg ik wederom een flashback van een comedy uit een ver verleden. Het ziet ernaar uit dat Nederland een nieuwe inwoner heeft; Archie Bunker, de knorrende zuurpruim uit de jaren 70 sitcom ‘All-in the family’. 

Met veel humor slingerde hij destijds het één na de andere vooroordeel, over zijn donkere buurman en zijn Poolse schoonzoon, de huiskamers in. Archie leeft zich tegenwoordig uit op social media. Ik weet het zeker, Mr Bunker heeft de Facebook-profielen van brave huismama’s en papa’s gehacked. Hij misbruikt ze om zijn ongenuanceerde mening te ventileren op berichtgeving over bijvoorbeeld Zwarte Piet en asielzoekers.

Helaas is Archie, tijdens de verhuizing naar ons land, zijn gevoel voor humor kwijt geraakt en verwart hij het recht van vrijheid van meningsuiting met het recht op beledigen. Ik vind het dan ook extra lullig van Archie dat hij hier de facebook-profielen van sommige van mijn vriendjes en vriendinnetjes voor gebruikt.

De denkbeelden van Archie mogen dan misschien niet dezelfde als die van mij, desondanks respecteer ik zijn mening. Ik zou hem alleen willen vragen of hij zijn boodschap voortaan in een minder kwetsende vorm zou willen gieten zodat er weer een dialoog kan ontstaan.

Babs Verstrepen