Afbeelding
Foto: BredaBusiness

Column Raymond Maes: ‘Training is altijd de weg naar succes’

Door: redactie Column

(Advertorial) - “In Iran werkte ik als schilder in het bedrijf van mijn vader. In Nederland wil ik ook weer als schilder aan de slag.” Ik hoor het hem zeggen en ik merk dat hij oprecht zijn best doet om zo goed mogelijk uit zijn woorden te komen. De reden waarom hij in z’n eentje naar Nederland is gekomen zal ik je besparen, maar neem van mij aan zijn verhaal schrijnender is dan jij je kan voorstellen. 

Tegenover mij zit een trotse man. Hij is net zo oud als ik en dat raakt me. Deze man is enorm gemotiveerd om aan het werk te gaan. Ik ga er dus ook alles aan doen om deze man een toekomst te kunnen bieden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Goed, hij is dus schilder en heeft het vak van zijn vader geleerd. Dit zien we vaker, mensen die in het land van herkomst een vak hebben geleerd en dat beroep in Nederland ook graag willen uitoefenen. Het probleem is echter dat we in Nederland te maken hebben strengere regels en wetten, in dit geval de Arbowet en VCA (veiligheid en gezondheid op werk). Überhaupt is het vak dat schilderen heet in Nederland van een totaal ander niveau dan in, zoals in het huidige voorbeeld, Iran.

Voordat deze man hier als schilder aan de slag kan, zijn er nog een aantal horden te nemen. Zo moet hij zijn VCA-certificaat halen en zijn vaktaal bijspijkeren. Woorden als kwast, oplosmiddel en verfrooster zitten nu eenmaal niet standaard in de inburgerings-taalles. Bij een regionaal opleidingscentrum leert hij schilderen op Nederlands niveau, krijgt hij een vakgerichte taalopleiding en haalt hij zijn VCA-certificaat. Zo trots als een pauw en klaar om aan de slag te gaan. Met wat hulp, veel eigen inzet en gerichte trainingen kan het dus wel! Op dit moment werkt deze man bij een gerenommeerd Bredaas bedrijf en heeft veel plezier in zijn werk. Zo simpel kan het dus zijn.

Naast eigen inzet en motivatie is het voor deze man ook van belang dat hij een kans krijgt op de Nederlandse arbeidsmarkt. En daar kom jij als ondernemer om de hoek kijken. Want hoe fijn is het om een gemotiveerde en geschoolde werknemer in je team te hebben! Juist in de huidige arbeidsmarkt waarin het soms moeilijk kan zijn om personeel te vinden kunnen we de verbinding zoeken! Kijk eens verder dan de standaard wervingskanalen en je zult positief verrast worden.

Zo geldt voor onze kandidaten, voor werkgevers en voor onszelf altijd weer diezelfde slogan:

‘Oefening baart kunst en training is altijd de weg naar succes.’

Advertorial door BredaBusiness