Afbeelding
Foto: Breda Business

Column Bas van Gerwen: Afvalrace

Door: Bas van Gerwen Column

Laatst zag ik een filmpje van iemand die als experiment al het afval dat hij die maand had geproduceerd probeerde mee te slepen. Je begrijpt dat hij gebouwen steeds lastiger binnenkwam, niet meer kon zitten in de trein en was gestopt met sporten. Met zijn allen produceren we enorm veel afval, zo’n 127 kg per persoon per jaar. En dat is dan alleen nog maar het restafval. Dit levert grote problemen op, het wordt verbrand of eindigt ergens in de natuur en uiteindelijk in de voedselketen. Er is zelfs al plastic ontdekt in mensenbloed. 

Niet voor niets is daarom bepaald dat onze samenleving in 2050 afvalvrij moet zijn. We zitten dus met zijn allen in een enorme afvalrace! En die is al in volle gang: het statiegeld op flesjes en blikjes is onlangs ingevoerd. En er komt allerlei regelgeving op ons af die eenmalige verpakkingen verbiedt. 

Toen ik klein was ging ik regelmatig met mijn ouders in België friet eten. Ik keek dan verbaasd als er iemand binnenkwam met een pan en die liet vullen met friet voor thuis. Vanaf 1 juli is dit ook in Nederland mogelijk: neem je eigen bordje en bestek maar mee naar een take away en ze zijn verplicht om daarop je eten te serveren. Ik ben benieuwd of de horeca bij jou in de buurt daar al klaar voor is. 

Gelukkig zijn er in Breda mensen die laten zien hoe we afval kunnen verminderen. Neem nou Peter van der List. Met Opgeruimd Breda zorgt hij ervoor dat er heel veel zwerfafval wordt opgeraapt. Je kunt bij hem bijvoorbeeld grijpers lenen om met jouw buurtgenoten groenperkjes afvalvrij te maken. Of Elisah Pals. Zij koopt al zeven jaar niets nieuws en leeft dus nagenoeg afvalvrij. Zij (en haar tienduizenden volgers) neemt haar eigen koffiebeker mee en shopt alleen tweedehands. En Ron Bekker. Hij haalt elke twee weken de plastic-vanger in de Mark leeg. Daar haalt hij de raarste dingen uit. Van festival-bekers tot nurdles; kleine bolletjes plastic die ‘per ongeluk’ door een fabriek geloosd zijn. Of Luara Kamma Moore. Zij heeft een verpakkingsvrije supermarkt in de Boschstraat. Neem je eigen pot mee en laat die daar bijvullen met rijst, pasta, olie etc.

In de week van 2 t/m 8 juli is in Breda de Zero Waste Week. Tijdens dit evenement kun je zelf aan de slag met jouw eigen afvalrace. Zo’n dertig activiteiten staan die week op de rol. Leer bijvoorbeeld zelf cosmetica maken, zonder verpakking of microplastics. Mest je kledingkast eens uit voor de kledingruilmarkt. Doe inspiratie op voor je zomervakantie op de Zero Waste Camping. Of ga eens dineren, waarbij het eten gemaakt is van voedselresten. Voor ondernemers is er ook van alles te beleven.

Ik zou met jou ook een challenge willen aangaan: wist je dat als iedereen één stuk zwerfafval per dag opraapt er geen zwerfafval meer zou bestaan? Succes met rapen! 

Deze column is een advertorial van Breda Business

Contact:  
Bas van Gerwen, adviseur circulaire economie, gemeente Breda. 06-15896961, Baa.van.gerwen@breda.nl