Coen Vos, Projectleider Energiepakket Breda.
Coen Vos, Projectleider Energiepakket Breda. Foto: Coen Vos

Column Coen Vos: ‘Financiële hulp bij energietransitie’

Door: Coen Vos Column

(advertorial) - Energietransitie. Een begrip waar je vandaag de dag niet meer omheen kunt. Is het niet vanwege alle bosbranden en overstromingen in het nieuws, dan is het wel omdat er geen mogelijkheid is om een nieuwe aansluiting voor de uitbreiding van je bedrijf te krijgen. Om nog maar te zwijgen over de spectaculaire stijging van de energieprijzen sinds begin vorig jaar. 

Er gebeurt momenteel zó veel rondom het thema energie dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Waar kun je als ondernemer nu het beste beginnen om de overgang naar duurzame energie zo soepel mogelijk te laten verlopen?

Ook bij de gemeente Breda houdt deze vraag ons druk bezig. Het is een complexe puzzel waar steeds weer nieuwe puzzelstukjes bij lijken te komen. Gebouwen moeten aangepakt worden, zodat er straks minder energie nodig is om te verwarmen. Het uiteindelijk doel is om helemaal geen fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie) meer te gebruiken om te verwarmen en te verlichten. Op die manier willen we onze planeet in de toekomst leefbaar houden, ook voor volgende generaties. De komende 25 jaar werken we hier met zijn allen keihard aan.

Dat is meteen ook het goede nieuws: je hoeft het niet alleen te doen en we hoeven niet alles per direct in één keer op te lossen. Er zijn een hoop mogelijkheden waarmee je als ondernemer nu al kleine, simpele stappen kunt zetten die een verschil maken. En die je financieel gaan helpen in plaats van belasten. 

Zo bieden we vanuit de gemeente Breda een subsidie voor ondernemers en instellingen voor kleine maatregelen die helpen om je energieverbruik snel te verlagen. Je krijgt tot € 1.000 subsidie voor de aanschaf van bijvoorbeeld ledlampen, radiatorfolie, tochtstrips of warmtekussens op je terras. De meeste materialen zijn 100% gesubsidieerd. Daarnaast is het met de subsidie voor energiebesparende maatregelen mogelijk om diverse energieadviezen voor je bedrijfspand uit te laten voeren, zoals een warmte- of energiescan. 

Om je te helpen met het betalen van je gestegen energierekening, kun je bij de Rijksoverheid een tegemoetkoming krijgen, de zogenaamde Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) regeling.

Weet je niet waar je moet beginnen of voor welke subsidies en ondersteuning je in aanmerking komt? Voor al je vragen over het financiële reilen en zeilen van je bedrijf, energie, subsidies en je energierekening kun je terecht op bredabusiness.com/financiering. Kun je niet vinden wat je zoekt? Neem dan gerust contact op. We verbinden je graag met de juiste afdeling of collega. In Breda doen we het samen!

Deze column is een advertorial van BredaBusiness

Contact
Coen Vos, Projectleider Energiepakket Breda
Adviseur energietransitie Gebouwde omgeving
bredabusiness@breda.nl
+31 6 11 71 63 81