Afbeelding
Foto: Breda Business

Column Ellya Boas Teunissen: ‘Wat doen jouw ouders eigenlijk?’

Door: Ellya Teunissen Column

(Advertorial) - In de wereld van werk, die voor velen vanzelfsprekend lijkt, schuilt een diepere realiteit voor de mensen die niet werken. ‘Wat doen jouw ouders eigenlijk?’ Bij deze vraag voelde ik vroeger schaamte. Er werd in mijn gezin niet gewerkt en anderen vonden hier iets van. Ik groeide op met het idee dat ‘echt’ werk alleen voor degenen was die een vak leerden. Gelukkig heb ik nu anders mogen ervaren.

Als werkgeversadviseur spreek ik dagelijks mensen met eenzelfde, of nog complexer, verhaal. De gemene deler: de enorme impact die het niet kunnen werken op iemands leven heeft. Vaker onmacht dan onwil. Gepaard met schaamte en taboe. 

Neem Marleen, haar hele leven gewerkt, waarbij ze zich nuttig en gewaardeerd voelde. Tot ze, door omstandigheden, in de bijstand terecht kwam. “De 300 afwijzingen op sollicitaties die ik kreeg deden veel met mij. Ik voelde mij een tweederangsburger. Iemand die niet mee mocht doen. Mensen in de omgeving gaven bepalend advies over hoe je moet leven met te weinig geld. Zo kreeg ik commentaar als ik een keer een plastic tasje kocht bij de boodschappen, want daar kon ik besparen”. Marleen vond iemand die in haar geloofde en focus legde op wat er wél kon. “Het kostte even tijd voordat ik me weer één van hen voelde en er zeker van te zijn dat ik net zoveel waard was als iedere andere collega. Het is geweldig om mee te kunnen doen, bij te dragen en te ervaren dat mensen iets van je verwachten.”

En zo is dat. De feestdagen naderen en velen van ons voelen de drang om er te zijn voor anderen. Ik richt mij daarom tot jou, de lezer, met een concrete oproep. 


Wil je écht het verschil maken voor iemand? Begin klein. Creëer een werkplek voor iemand waarvoor werk geen vanzelfsprekendheid is. Impact ontstaat wanneer iedereen toegang heeft tot passend werk. We hebben het niet over abstracte begrippen als inclusie en arbeidsmarktparticipatie, maar over échte ervaringen van échte mensen.

Twijfel je eraan of iemand laten participeren voldoende impact maakt? Vergeet dan niet het ‘butterfly-effect’. Door de ontmoeting met mensen die mij een andere realiteit lieten zien dan ik thuis ervoer, kan ik nu het mooiste werk doen dat ik me kan voorstellen: elke dag weer een positieve impact maken op het leven van verschillende mensen, door hen te begeleiden richting
een passende baan.

De naam van Marleen is om privacyredenen gefingeerd.

Eens sparren? Wij staan voor je klaar! Neem gerust contact op voor een persoonlijk gesprek of neem eens een kijkje op ons online ondernemersplatform BredaBusiness.com.

Contact
Ellya Boas Teunissen, Werkgeversadviseur
06-25361241
b.teunissen@breda.nl
Volg ons! www.bredabusiness.com
#bredabusiness        

Deze column is een advertorial van BredaBusiness