Podium Bloos aan de Speelhuislaan. foto Wijnand Nijs
Podium Bloos aan de Speelhuislaan. foto Wijnand Nijs

Sterke groei PodiumBloos in 2012

Cultuur

BELCRUM - PodiumBloos heeft het aantal bezoekers en verhuringen in 2012 met zo’n 25% zien stijgen. In totaal werden voorstellingen bij Bloos door 18-duizend bezoekers bezocht tegen 13.000 een jaar eerder. Daarmee kan PodiumBloos haar doelstelling – het faciliteren van talentvolle makers - steeds verder uitbouwen, aldus de directie van het cultuurpodium.

De laatste jaren heeft de organisatie niet alleen de amateurgezelschappen aan zich weten te binden, maar ook jonge nieuwe talentvolle professionals. Komend seizoen werken in PodiumBloos de choreografen Guilherme Miotto, Alida Dors en de jeugdtheatermakers Schippers & Van Gucht. “Dat is het belangrijkste, want dat is onze doelstelling”, zo vertelt directeur Ben de Vugt. “Ze ziet dat steeds minder makers een plek hebben en dat wij nu in beeld komen. Het is het zwaan-kleef-aan-principe: ‘Als die er zit, dan komen wij ook’. Dat is positief.”

De gezelschappen vinden bij PodiumBloos een plek om te repeteren. “Maar ze profiteren ook van onze faciliteiten en ons netwerk”, aldus De Vugt. Als voorbeeld noemt hij Festival Gloednieuw, dat door Bloos wordt gecoördineerd en zaterdag in Chassé te zien is. “Daar brengen we makers uit hun werkruimte naar het theater en bieden we ze een groter podium.”

Behalve samenwerking met LeineRoebana en Dansnest gaat PodiumBloos dit seizoen nauwer samenwerken met dansgezelschap Bodies Anonymous met choreografen Guilherme Miotto en Jack Gallagher. Miotto werkt samen met wereldkampioen breakdance Menno van Gorp in PodiumBloos aan een nieuwe voorstelling.

Een andere veelbelovende naam is Alida Dors. Dors won oktober vorig jaar de Prijs van Nederlandse Dansdagen Maastricht 2012 voor het meest in het oog springende project. Daarmee kreeg ze ook budget om een nieuwe voorstelling te maken, die 5 oktober tijdens de Nederlandse Dansdagen in première gaat.

De komst van nieuwe gezelschappen, maakt ook dat PodiumBloos nadenkt over uitbreiding. “Het is verder dan dromen, maar meer oriënteren. Onze ruimte heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Zo kan er nu niet gerepeteerd worden als er een voorstelling is. Daar kijken we naar.”