Afbeelding

Bredase kunstenaar levert vlag voor vrijheid

Cultuur

BREDA - Kunstenaars waarschuwen de wereld door middel van een tekst op de nationale vlag. Dat is Art Warning The World. De Bredase kunstenaar Maarten Walraven (Toshy) leverde de Nederlandse bijdrage aan dit kunstproject van de Franse kunstenaar Klaus Guingand, dat door de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten weer heel actueel is.

Guingand wil met het gehele kunstproject duidelijk maken dat de vrijheid van mensen in gevaar is. In het kunstproject ‘Art Warning the World’ schilderen de kunstenaars uit verschillende landen een waarschuwing op hun nationale vlag. De boodschap is in 135 verschillende talen vertaald. De waarschuwing luidt: ‘Als het woord vrijheid niet meer voorkomt in woordenboeken, is het te laat om te reageren’

Via Facebook is Toshy anderhalf jaar geleden benaderd door Guingand om mee te werken aan het project. Hij vindt het ‘Art Warning the World’ een knap project. “Ik sta ook volledig het standpunt van Guingand, daarom wilde ik meewerken aan dit project. Nu meer dan ooit met verschillende problemen en aanslagen in de wereld. Ik vind de vrijheid voor de individu erg belangrijk. Mensen moeten, zonder een ander te kwetsen, zichzelf kunnen zijn”, aldus Toshy.

Toshy maakte zijn versie van de vlag, passend bij kunstwerken zoals hij ze maakt: werk met een persoonlijk verhaal en een boodschap, vaak een combinatie van beeld en tekst. “Ik heb er anderhalf jaar geleden aan gewerkt, en nu is het volledige project zichtbaar.” In de Nederlandse vlag heeft de Bredanaar ook een oproep uit de troonrede van de voormalige koningin Beatrix getoond. “Zij riep destijds op tot verdraagzaamheid en vrijheid.”

Kunstenaars uit 200 verschillende landen kregen de opdracht de beschilderde vlag op te sturen naar Parijs. Ook moesten ze een kort filmpje van zichzelf met vlag sturen. “Het gaat om de oproep tot vrijheid en in sommige landen is dat nog een lastig onderwerp. Wellicht zie je daarom op sommige filmpjes dat mensen onherkenbaar zijn in beeld”, aldus Toshy.

Het project is inmiddels afgerond. Op internet is het project zichtbaar. De productie heeft in totaal 27 maanden geduurd, waarvan 17 maanden nodig waren om kunstenaars over de hele wereld te vinden.

Inmiddels ligt de vlag van de Bredase kunstenaar in Parijs. Wat ermee gaat gebeuren is voor Walraven nog onduidelijk. Hij hoopt dat Klaus zijn woorden nakomt: “Ik zou het tof vinden als Klaus zijn idee doorzet om van alle vlaggen één grote vlag te maken en die te tonen aan de wereld.