Alica de Lima
Alica de Lima

Bredase Alicia de Lima produceert muziek voor Amerikaanse tv-shows

Cultuur

BREDA – Een jaar geleden reisde Alicia de Lima (24) uit Breda af naar Amerika om in grote muziekstudio’s met producers en artiesten te mogen werken. Inmiddels produceert ze vanuit haar muziekstudio in Breda voor bekende Amerikaanse tv-shows als CSI en Keeping up with the Kardashians.

Vorig jaar studeerde Alicia de Lima nog aan de popafdeling van het Rotterdamse Codarts, met als hoofdvakken Toetsen en Creative Producer. Ze stuurde met goede hoop eigen muzieksamples op naar het Amerikaanse NARS Records (New Age Rock Stars). Vervolgens werd ze uitgenodigd in de studio, waar gewerkt wordt met onder andere Beyoncé, Madonna, Justin Timberlake en Kanye West, en mocht er een tijdje verblijven.

Na haar avontuur in Amerika stopte De Lima met haar opleiding in Rotterdam en maakte ze plannen om snel weer terug te keren voor een werkstage van langere duur. Teruggaan naar Amerika is er nog niet van gekomen, maar dat betekent niet dat de American Dream tot zijn einde is gekomen. “Het regelen van een werkvisum was erg ingewikkeld. Daarom krijg ik nu opdrachten verstuurd via verschillende labels, voornamelijk Universal Records, RCA Records en Epic Records. Ik ben via NARS Records het hele netwerk ingerold. Ik kan zelfstandig vanuit mijn eigen studio aan de opdrachten en deadlines werken”, vertelt ze.

Uiteindelijk vindt de Bredase producer het niet erg dat ze nog niet direct terug is gegaan naar de studio’s in Amerika. “Daar moest ik vooral meedraaien met andere producers en nu krijg ik meer vrijheid. Nadat ik terug kwam uit Amerika, dacht ik dat ik zo snel mogelijk terug moest gaan omdat het anders helemaal stil zou vallen. Maar het werkte juist andersom. Alles kan tegenwoordig digitaal. Ik krijg nu vanuit de studio’s opdrachten met richtlijnen, hoeveel Beats Per Minute (BPM) de track moet zijn en in welke stijl het geproduceerd moet worden. Ik kan er dan thuis aan werken en de track helemaal shapen”, legt De Lima uit.

Muziek voor TV-series
De vrouwelijke producer uit Breda maakt nu muziek voor Amerikaanse TV-series als Keeping up with the Kardashians, Empire, CSI en Tomorrow People, niet de minste namen in Amerika. “Het gaat dan om de muziek die tussen de scenes gedraaid wordt of op de achtergrond te horen is”, zegt ze trots. “Ik maak ook muziek voor Oprah Winfrey’s televisiezender ‘OWN’ (Oprah Winfrey Network) voor onder andere ‘Flex and Shanice’ en ‘For Better Or Worse’.”

Ook pitcht Alicia nog steeds muziek voor artiesten. “Meestal zijn er voor een album 50 tracks waar uit gekozen moet worden en uiteindelijk blijven er maar 12 tot 18 tracks over. Het is heel moeilijk om uiteindelijk geselecteerd te worden voor het uiteindelijke album.” Ze heeft onder andere nummers gepitcht voor rapper B.O.B en Chris Brown.

Terug naar Amerika
De bedoeling is dat De Lima in het voorjaar van 2016 weer terug gaat naar de VS. “Als mijn agenda en die van de studio het toelaten tenminste. Nu zijn ze vooral bezig met het produceren van muziek voor films. Dat is niet echt mijn ding”, zegt ze.

In de toekomst hoopt ze nog steeds muziek te maken en succes te behalen met haar eigen producties die uiteindelijk op het album van een artiest komt te staan. Chris Brown staat nog steeds op haar wensenlijstje. Net als Justin Bieber. “Gek genoeg, eerst vond ik het helemaal niks maar nu spreekt zijn nieuwe album me helemaal aan.”