Afbeelding
Venise

50 jaar Venise Bar: paars is het nieuwe roze

Cultuur

CENTRUM - Van gaycafé waar bezoekers achter de rolluiken verdwenen om niet op te vallen, naar kroeg waar iedereen welkom is. De Venise Bar bestaat vijftig jaar. Edwin van de Merwe vertelt over zijn tijd van klant naar eigenaar. En over Erna de Haas, die in ‘67 begon met het café.

In de tijd dat Erna eigenaar was, was de bar heel anders, weet Van de Merwe, , de huidige eigenaar van de Venise bar. “Er zaten rolluiken voor het raam, je moest je bij de deur melden en daarna mocht je pas naar binnen. Later zat er folie op de ramen, zodat je niet naar binnen kon kijken. Toen was alles nog niet zo open, je werd raar aangekeken als je hier naar binnen ging.”

In de jaren 60 komt Erna vanuit Limburg in de Halstraat terecht. De bar heeft een barkeeper die homo is, waardoor er ook veel homo’s komen. Erna zelf was hetero, maar weigert haar rug te keren naar alles wat anders is. Ze neemt veel jongens en meisjes in huis die thuis niet geaccepteerd worden, steevast gevolgd door een pittig gesprek met de ouders. Door haar moederlijke houding kreeg ze de bijnaam ‘The Queen of the Halstraat’. Tot 1997 runt zij de bar, uiteindelijk overlijdt ze in 2000 aan een hartaanval. “Ik kende Erna niet persoonlijk”, vertelt Edwin. “Wel ben ik nog op haar zeventigste verjaardagsfeest geweest.”

De bar ging in 2010 failliet, nadat er een doorstart werd gemaakt, greep Edwin zijn kans in 2012. “Ik wilde al jaren de Venise overnemen, dit was het moment dat het kon. Erna opende de bar op 1 december 1967, en het eerste feest gaf ze op 14 december. Ik deed dit per toeval op exact dezelfde datum, maar dan in 2012, precies 45 jaar later.”

De bar ging onder leiding van Edwin flink op de schop. “Vroeger was binnen alles rood met goud, daar wilde ik vanaf. Ik wil dat de bar een moderne uitstraling heeft en voor iedereen toegankelijk is. Dus koos ik voor de kleur paars, want paars is het nieuwe roze. Paars is een combinatie van roze en blauw, het staat open voor iedereen.”

“Ik wil dat niemand zich hoeft te verstoppen, we zijn allemaal één. De werknemers en klanten in de bar moet een combinatie van jong en oud zijn. Beide genders hebben nu dezelfde wc’s. Ik heb een dansvloer uit China laten komen, die alle kleuren van de regenboog heeft.”

Edwin was al jaren vaste klant, voordat hij eigenaar werd van de Venise. “Ik denk dat ik ergens in 1997 voor het eerst hier kwam. Mijn mooiste herinnering als vaste klant hier is toch wel toen ik voor de eerste keer Miss Venise werd in 2000. Ik had nog nooit aan drag gedaan dus het was wel speciaal dat ik gelijk won. Uiteindelijk ben ik twee keer Miss Venise geweest.

“Het mooiste uit mijn jaren als eigenaar vind ik toch wel Corry Koningsdag”, vertelt hij. “Opeens stond die dag Corry Konings in m’n woonkamer, dat is toch geweldig. We hadden niet echt veel drukte verwacht, maar uiteindelijk stond het publiek tot aan de Bommel! Ik kon het gewoon niet geloven.”

Zo’n zeventig procent van zijn gasten zijn vaste klanten, vertelt Edwin. “Vaak worden nieuwe klanten uiteindelijk ook vaste klanten omdat ze het zo leuk vinden. De bar is een plek voor jong en oud. Mijn avond is geslaagd als iedereen lachend naar huis gaat, of het nu druk was of we met z’n vijven aan de bar zaten.”

In het jubileumjaar is er iedere maand een ander feest. “Dit jaar is er de 50e Miss Venise verkiezing. Daarnaast is het in april natuurlijk weer Corry Koningsdag. Het Venise summer festival vindt in augustus plaats en in november doet Drag Queen Dusty Gersanowitz de presentatie van de jubileum bingo.”