Afbeelding
Videostill Martijn Rondel

Dit is: Martin Peulen, kunstenaar (video-portret)

Cultuur

BREDA - Bijna veertig jaar geleden zwaaide Martin Peulen af bij St Joost in Breda. 62 is de in Tegelen geboren kunstenaar. Vanuit zijn woonplaats Waspik is hij nog vaak in Breda te vinden met zijn kunst of met een performance.

Zoals afgelopen jaar, toen hij na het overlijden van thuisloze Ad van der Veeke Shaffy’s ‘Laat me’ door het Valkenberg liet schallen. Het kenmerkt de 62-jarige kunstenaar, weet ook vriend en filmmaker Martijn Rondel. Hij besloot Peulen een dag te volgen en hem te portretteren.  

In zijn atelier zie je Peulen bezig met zijn schilderwerk, maar hij doet dus meer. Hij maakt linkshandige dagboeken, tekeningen, speelt klarinet, zingt en doet performances. “Dit doet hij al zijn hele leven. Hij kan niet anders, het zit in hem. Hij is altijd hartelijk, warm maar ook heel bijzonder, misschien wel apart. Dit bijzondere merk je gelijk als je even tijd met hem doorbrengt. Hij gaat spontaan hard zingen, vreemdsoortige dansen doen op willekeurige momenten. Maar als hij gaat schilderen dan is hij de rust zelve. Alsof de onrust in hem via zijn penseel stroomt en zo op het doek verschijnt.”