Opbouw Ploegendienst 2019.
Opbouw Ploegendienst 2019. Foto: Robbert Temmen

Opbouw ‘duurzaam’ festival Ploegendienst op P5 in volle gang

Door: Robbert Temmen Cultuur

BREDA - De opbouw van de tweede wintereditie van festival Ploegendienst is in volle gang. Op zaterdag 2 februari is het festival van 15.00 uur tot 01.00 uur op P5 naast het Rat Verlegh Stadion. Ondanks dat de organisatie ditmaal in een minder bosrijke omgeving zit, hebben ze nog steeds een belangrijke focus op de duurzaamheid liggen.

Zo wordt er ook dit jaar weer gebruik gemaakt van hard-cups en staat er op de menukaart een verdeling tussen vega en vlees. Het gebruik van hard-cups zorgt voor minder plastic afval en dat is beter voor de natuur. Tijn Kapteijns vertelt dat de organisatie dit jaar werkt met inzamelpunten naast elke bar. "In principe betaal je aan de bar altijd statiegeld. Dit statiegeld kun je weer inwisselen bij een inleverpunt en daar krijg je je statiegeld weer terug. Dit houdt het voor iedereen makkelijk met rekenen aan de bar en als je even geen zin hebt in je beker lever je hem gewoon in.”

De intentie van de organisatie is dat er zo geen bekers op de grond terechtkomen. "Het voordeel is ook dat een hard-cup een stuk fijner drinkt dan een bekertje van zacht plastic. Daardoor zijn de bezoekers blij en is de natuur ook blij."  Aan het eind van de dag heb je als bezoeker twee keuzes wat je met je bekers doet. “Of je levert je laatste bekers in bij een inleverpunt en krijgt daar per item een ½ munt voor terug. Daarvan kan je dan iets bij de foodarea's kopen of je levert je lege beker in bij de uitgang voor het goede doel." Het goede doel van dit jaar is: Because We Carry. Ploegendienst gaat met enkele begeleiders én bewoners van Villa Boerebont Breda naar Lesbos om als vrijwilligersteam Because We Carry te helpen.

Bewust
De verdeling van de menukaart is aankomende zaterdag dus verdeeld tussen vega en vlees. Bezoekers hoeven zich dus ook geen zorgen te maken dat ze geen hamburger kunnen eten. Kapteijns: "Onze vrienden van de verschillende foodhallen bieden naast je lekkere stukkie vlees ook vegetarische hapjes aan. Al ben je een echte carnivoor, dat vega-spul is ook prima te schaften." De broekzak asbak keert tijdens deze editie niet terug, aangezien de organisatie het terrein perfect schoon kan maken. Gooi je peuken daarom zoveel mogelijk in de asbakken en niet op de grond. Roken in de hallen en hangars is volgens de organisatie NIET toegestaan. "Bezoekers die thuis nog een oude broekzak asbak hebben liggen mogen die natuurlijk lekker mee nemen naar hun favoriete dienst."

Opbouw
De opbouw is zondagochtend begonnen. "In principe hebben we dit jaar vijf area's, waarvan er twee serieus groter zijn dan voorgaande jaren. Dat zijn de grote hallen voor de techno- en housemuziek. Vorig jaar zijn we er achtergekomen dat deze area's groter mogen." Verder is er een hitjesarea, een silent disco en worden ook de toiletten omgetoverd tot partyplaces en is er een unieke centerpiece.

AirQon
Vrijdag is op het festivalterrein al de aftrap van het Bredase project AirQon. Dat is een box die tussen een auto en apparaat wordt geplaatst. AirQon wil dieselaggregaten, die op festivals of evenementen gebruikt worden voor de stroomvoorziening, vervangen door duurzame stroom van elektrische auto's van bezoekers. Op die manier wil AirQon de CO2-uitstoot terugdringen. Het accusysteem stond al op diverse evenementen in Breda met kleine installaties, maar vanaf 2019 zal AirQon steeds nadrukkelijker stroom voorzien bij events. Vrijdag  wordt AirQon tijdens de 'kick-off borrel' ingezet.

Opbouw Ploegendienst 2019.
Opbouw Ploegendienst 2019.
Opbouw Ploegendienst 2019.