Een jonge bezoeker bekijkt aandachtig de kikkerfilm.
Een jonge bezoeker bekijkt aandachtig de kikkerfilm. Foto: Tim Meijer

Pikante film, opblaasbeesten en reuzetijger in Stedelijk Museum Breda

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Achter een schot met poezenplaatjes staat op de grond een minitheater. Met op enkelhoogte een bordje ‘vrij toegankelijk’. “Zodat iedereen weet dat je ook echt mag kijken”, geeft kunstenares Sabine de Graaf aan. In het theater draait een film. “Voor 16 plus, het is een beetje een pikante film.”

Het verstopte theater, met achter de rode gordijntjes de voorstelling, is onderdeel van een bonte tentoonstelling in projectruimte NEXT in de reeks ‘Wij, de kunstenaars van Breda!’. Het werk van De Graaf is in overleg met haar door curator Jordy Koevoets in de ruimte geplaatst. Koevoets zag het werk van De Graaf voor het eerst in 2014 tijdens haar afstudeerexpositie op de Bredase kunstacademie AKV|St.Joost. Haar supergrote zelfgemaakte tijger, verdekt opgesteld achter een witgeschilderd muurtje, staat nog altijd op zijn netvlies gebrand. Wie studeert er nu af met een zelfgemaakte, uit de kluiten gewassen knip-en-plak tijger?

De absurde, humorvolle en soms ietwat onnavolgbare kunstwerken van Sabine de Graaf zijn geïnspireerd op speelgoedfiguren en internetafbeeldingen uit de vorige eeuw. Haar werk tovert al snel een glimlach op het gezicht van bezoekers.

In de ruimte staan opblaaspalmbomen, en liggen verschillende opblaasbeesten. Ook zijn er wat vitrines met verzamelingen van speelgoed. Bijna nergens staat tekst bij. Dat is bewust. “Mensen zijn al zo gewend aan weten, het gaat om het vinden. Wat vind je ervan?”

De Graaf is heel blij met de tentoonstelling. “Dit is heel bijzonder. Ook dat het museum ons ondersteunt in onze gekke plannen”, vertelt ze staand tussen de gouden confetti en de uitgeknipte kunstgrasveldjes. Gek zoals de opening. “Dingeman (Kuilman, de directeur van het Stedelijk) las een tekst voor over de pizza. Daarna kwam de pizzabezorger met pizza’s en die las vervolgens de tekst van Dingeman voor. Dat is heel bijzonder.”

In het derde deel van Wij, de kunstenaars van Breda! slaan Jordy Koevoets en Sabine de Graaf de handen ineen. Bestaand en nieuw werk van De Graaf vormen het uitgangspunt voor de totaalinstallatie in projectruimte NEXT.

Tijdens de tentoonstellingsperiode vinden er diverse aangekondigde en spontane activiteiten plaats. Zo is er op dinsdag 2 april een artist talk met Sabine de Graaf en een gastspreker. Het gesprek wordt geleid door Marjolein van de Ven, conservator Stedelijk Museum Breda. Op zaterdag 13 april is er een XXL-versie van een interview à la Zomergasten met De Graaf en Koevoets. Gedurende de tentoonstelling kan er naar hartenlust een obscure videogame worden gespeeld en worden er pizzalunches georganiseerd.