Afbeelding
Foto: Screenshot YouTube

Franks Filmtip: ‘Licht en duisternis wisselen elkaar af in deze film’

Door: Frank Spreuwenberg Cultuur Uitgelicht

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in één van de Bredase bioscopen draait of online te bekijken is. Deze week is dat Broker (Makelaar). Te zien bij Chassé Cinema. 

De Japanse regisseur Kore-eda viel eerder op met zijn film Shoplifters (2018), over een jong meisje dat wordt opgenomen in een gezin van winkeldieven, waarmee hij de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes. Uit die film maar ook uit de film Broker blijkt de interesse van deze regisseur voor de betekenis van familiebanden voor mensen die in armoede leven. Een regisseur, kortom, met een groot hart. Ditmaal draait het niet om winkeldieven, maar om handelaren in baby’s.

Vondeling
Net als in Nederland bestaan er ook in Korea organisaties die te vondeling gelegde baby’s opvangen. En overal ter wereld zijn er radeloze echtparen op zoek naar een baby om op te voeden, maar ook criminelen die daarvan misbruik maken. Dong-soo werkt bij een Koreaanse kerk. Die kerk heeft een babyluik, waar moeders anoniem hun kind kunnen achterlaten. Ha Sang-hyeon is zijn handlanger. Hij heeft een wasserij maar gebruikt dat bedrijf vooral als dekmantel voor de handel in baby’s. Nadat een moeder haar kind bij de kerk in de stromende regen heeft achtergelaten - niet in het luik, maar voor de deur – komt politie inspecteur Soo-jin in actie. Ze legt het door de moeder te vondeling gelegde kind in de bak van het babyluik van de kerk om zo te achterhalen wie de mensenhandelaren zijn.

De moeder – een prostitué - komt er achter dat haar baby bij de medewerker van de kerk, Dong-soo, en zijn handlanger is, maar besluit het kind niet op te eisen. Wel wil ze met de beide handelaren op pad om bij de onderhandelingen te zijn met de potentiele kopers van haar kind. Want ze wil weten of de baby in een goed nest komt.  En dat blijkt precies de reden te zijn waarom deze handelaren op zoek gaan naar wanhopige ouders. Want veel echtparen voldoen niet aan de wettelijke adoptie eisen, waardoor het kind in een weeshuis belandt. En dan is het slechter af.

Tekst gaat verder onder de trailer 

Handelaren
De confrontatie met de kopers leidt tot tragische, maar ook hilarische situaties. Intussen worden moeder en de handelaren gevolgd door politie inspecteur Soo-jin. En dan blijkt dat deze diender de verkoop niet wil tegenhouden, maar nog meer dan de handelaren wil dat de baby wordt verkocht.

Het thema – handel in baby’s -, met meedogenloze daders en wanhopige slachtoffers, is hartverscheurend en bloedserieus. Maar regisseur Hirokazu Kore-eda, die ook het scenario schreef, heeft kans gezien een toon aan te slaan die wel ernstig is, maar ook een beetje lucht biedt op de momenten dat je naar adem hapt. En van het bijelkaar geraapte zootje – de moeder-prostitué, de handelaren, er komt zelfs nog een weeskind bij - weet regisseur Kore-eda een geheel te smeden dat je het gevoel geeft van een warm gezin. Een gezin dat – ondanks alles - het goede wil. Je zou het mystiek kunnen noemen. De film roept op om niet te snel te oordelen omdat niets is wat het – op het eerste gezicht – lijkt.

Op het filmfestival in Cannes vorig jaar won Song Kang-ho, die de rol speelt van de babyhandelaar met de wasserij als dekmantel, de prijs van de beste acteur. Alleen al om de heerlijk onhandige manier waarop hij de baby’s vasthoudt is hij die prijs meer dan waard.

Dit is wat je moet weten over deze film:
- De film Broker heeft vorig jaar in Cannes de prijs van de oecumenische jury gekregen. Ik had nog nooit van de prijs gehoord. Ze is bedoeld om werk van artistieke kwaliteit te eren die het mysterieuze wezen van de mens belicht met wat hem bezig houdt, zijn pijn en falen, maar ook zijn hoop.

- Song Kang-ho is de eerste Zuid Koreaanse acteur die in de geschiedenis van het filmfestival van Cannes de prijs voor de beste acteur wint.

- Op 4 juni 2020 besprak ik de film La Verité (de waarheid) van dezelfde regisseur.

Regie: Hirokazu Kore-eda Met: Song Kang-ho, Gang Dong-won, Bae Doona, Lee Ji-eun en Lee Joo-young