Afbeelding
Foto: CC T Aogje

Aogse avonden pakken uit met musical ter ere van 66-jarig bestaan

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Twee weken voor carnaval is het traditiegetrouw zo ver: Dan vinden de Aogse Avonden plaats. Twee jaar lang kon het evenement niet doorgaan, en ook het 66-jarige jubileum kon daardoor niet gevierd worden. Dat gebeurt deze editie daarom alsnog. Met een musical pakt de Aogse Avonden groots uit.

Vorig jaar bestonden de Aogse Avonden 66 jaar. Daarom pakte de organisatie groots uit en werd er een hele musical geschreven. Maar die kon niet doorgaan. “Door corona is ons programma al twee jaar niet door mogen gaan. Omdat we vorig jaar 66 jaar bestonden, hadden we een hele musical geschreven. Die gaan we dit jaar inhalen”, vertelt Yikke Goosens.

Yikke kan al een tipje van de sluier oplichten over het verhaal van de musical: “Celina Opdecent gruwelt van carnaval. Wat is er toch gebeurd met het meisje dat ooit joffer wilde worden? 3 geesten bezoeken haar in deze Aogse Mjoezikul. Vindt Celina haar hart voor carnaval terug?”

Over de Aogse avonden
Vanaf 1974 werden er al de zogenaamde prinsenzittingen georganiseerd waarbij de prins met gevolg op het podium zat en er diverse acts werden opgevoerd. Dit is in de loop der jaren ontwikkeld naar de Aogse Avonden, die traditiegetrouw twee weken voor carnaval plaatsvinden. “Ze bestaan al zeker dertig jaar, als het niet langer is”, vertelt Yikke. “Ieder jaar wordt er een thema gekoppeld als rode draad voor de stukken, die veelal zelf geschreven worden met een knipoog naar de Aogse actualiteit. Het is ook het podium voor het uitreiken van de Persprijs en de Verdienster, waarvan de ontvangers als gast voor de Aogse Avonden worden uitgenodigd.”

“Vroeger werden er uitbundige decors gebouwd als omlijsting van de avond van een TV-studio tot circustent, van het Raadhuis tot Italië. Inmiddels is de focus meer verlegd naar het podium zelf. Veel hebben de leden van de Stichting zelf op het podium gestaan, als zangers, acteurs en tonpraters. Inmiddels is de blik ook meer naar buiten gericht met deelnemers van buitenaf. De
Commissie heeft de lat door de jaren heen hoog gelegd door steeds iets vernieuwends te willen toevoegen en een professionele aanpak. De kern is echter alle jaren hetzelfde gebleven: een avond vermaak bieden met een knipoog.”

Kaarten
Voor entree moet je een kaartje kopen. Deze kost 10 euro en zijn te koop bij Femke Reuvers, Pastoor van Spaandonkstraat 24 in Princenhage (Breda).Deze avonden worden georganiseerd op vrijdag 4 februari, zaterdag 5 februari en zonden 6 februari. Aanvangstijd op de vrijdag en zaterdag is om 20.15u en op de zondag om 14:00u.