Afbeelding
Foto: Roy ter Hoeve

Breda Barst blijft positief, maar lukt het om 100.000 euro op te halen?

Door: Hanneke Marcelis Cultuur Uitgelicht

BREDA - Begin januari luidde Breda Barst de noodklok. Het gratis festival heeft 100.000 euro nodig om het gratis toegankelijke festival in het Valkenberg ook in 2023 te organiseren. Nu, enkele weken later, staat de teller op 10.000 euro. Dat is nog verre van het streefbedrag. Maar Linda Roovers van Breda Barst is positief. “Er moet echt nog geld binnen gaan komen. Maar we geloven dat dit haalbaar is.”

De kosten voor organisatoren van festival en evenementen rijzen de pan uit. Zo ontstond er deze week nog ophef over de torenhoge prijzen voor een ticket voor Lowlands. En zijn er verschillende gratis evenementen die besluiten een jaartje over te slaan. “De markt is gewoon echt veranderd”, legt Linda uit. “Dat merkt iedereen die iets organiseert. Niet alleen zijn de kosten veel hoger geworden, ook zijn leveranciers veel hogere aanbetalingen gaan vragen. Wanneer je een gratis evenement organiseert, is dat lastig. Want het geld komt pas binnen als het evenement plaatsvindt. Dan moet je dus teren op jouw buffer. En die buffer heeft Breda Barst niet meer.”

Regen
De reden dat de buffer van Breda Barst niet groot meer is? Dat is de regen. Waar bijna alle evenementen in 2022 fantastisch weer hadden, viel Breda Barst enorm in het water. “Dat is ontzettend zuur, omdat je er niets aan kan doen. In 2020 en 2021 konden we niets organiseren vanwege de coronamaatregelen, maar was het fantastisch weer in ‘ons’ weekend. En toen het in 2022 wél weer kon, regende het enorm. En dat niet alleen. Het was ook gewoon koud. Dan trek je veel minder bezoekers. En degenen die komen, blijven niet heel de dag hangen. Daardoor zijn we enorm veel belangrijke inkomsten misgelopen.”

Breda Barst kon daarom niet anders dan de noodklok luiden. In totaal is er 100.000 euro nodig om het evenement neer te kunnen zetten zoals de organisatie dat graag wilt. Van dat bedrag is de eerste 10.000 euro inmiddels binnen. Een mooi bedrag natuurlijk, maar nog lang geen ton. “We zijn er nog lang niet, dat is wel duidelijk. Maar we zijn wel positief. Er komen binnenkort nog verschillende acties aan om donateurs en sponsors te werven, dus we verwachten echt nog wel meer geld op te gaan halen. En ook hopen we dat de gemeente Breda met een mooie subsidie komt”, legt Linda uit. 

Wat voor de organisatie in ieder geval vast staat, is dat er sowieso een Breda Barst editie 26 zal komen. “Al moeten we iemand op een kratje als podium zetten”, vertelt Linda lachend. “Dat is natuurlijk bij wijze van spreken, maar er zit een kern van waarheid in. Wat voor ons cruciaal is, is een gratis te bezoeken evenement blijven. Dat hoort bij Breda Barst, en we geloven erin dat het dé manier is om iedereen de kans te geven om in aanraking te komen met cultuur. Cultuur mag niet iets worden voor de ‘rijke’ mensen.” 100.000 euro is nodig om het evenement neer te zetten zoals Breda Barst dat graag wil. “Lukt het niet om dat bedrag op te halen? Dan zullen we moeten gaan snijden, en een kleine editie organiseren. Bijvoorbeeld maar één dag, of met minder podia. Dat willen we natuurlijk liever niet. Maar Breda Barst móet en zal doorgaan. Daar zijn we van overtuigd.”

Doneren of sponsor worden? Of op een andere manier Breda Barst steunen? Ga naar de website van Breda Barst.