Afbeelding
Foto: Peter Hilz

Nieuwe tentoonstelling biedt een verrassende blik op het verhaal van de Nassaus

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - De nieuwe tentoonstelling ‘De Nassaus van Breda - Kasteel, stad en land’ is vrijdag officieel geopend. Aan de tentoonstelling van Stedelijk Museum Breda ging vier jaar aan voorbereiding vooraf. Het museum was sinds november een half jaar gesloten. In die tijd werden grote renovatiewerkzaamheden uitgevoerd, en werd dus ook deze nieuwe, vaste opstelling ingericht. 

Op 14 november 2022 sloten de deuren van Stedelijk Museum Breda voor een periode van 6 maanden. De aanleiding voor die langdurige sluiting was een renovatieproject waarbij de museumzalen werden voorzien van nieuwe vloeren. Tegelijk greep het museum deze gelegenheid aan voor een herinrichting van de vaste opstelling. En die nieuwe opstelling, De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land, werd vrijdag officieel geopend.

‘De prequel over het ontstaan van het huidige koningshuis’, dat is hoe Stedelijk Museum Breda de nieuwe opstelling omschrijft. “In deze multimediale tentoonstelling bieden we aan de hand van historische voorwerpen, schilderijen, beelden en documenten een verrassende blik op het verhaal van de Nassaus van Breda. Een verhaal dat bepalend is geweest voor het verloop van de geschiedenis”, aldus Charissa Wirken namens Stedelijk Museum Breda. 

Opzet van de tentoonstelling
Aan de tentoonstelling ging vier jaar aan voorbereiding vooraf. De collecties van museum, archief en archeologie zijn onderzocht om een nieuw samenhangend verhaal te vertellen. Veel werd gerestaureerd, waaronder medaillonportretten uit het Nassaupaleis en een wapenbord, beide uit de 16de eeuw, en een vier en een halve meter hoog model van de toren van de Grote Kerk van Breda.

De tentoonstelling is opgebouwd uit drie scènes en een epiloog. De bezoeker zoomt als het ware uit, vanuit het Kasteel van Breda naar de stad en Brabant. Allereerst draait het om de hoofdpersonen en het hof. Vervolgens komt het dagelijks leven in de stad aan de orde, met aandacht voor religie, handel en bestuur. Ten slotte belandt de bezoeker in het tumult van de Tachtigjarige Oorlog, waarin het Turfschip van Breda een centrale plaats inneemt. De epiloog toont de opgegraven ornamenten van het renaissancepaleis die aan het begin van de 19de eeuw werden verwijderd.

Door de tentoonstelling loopt een Familiespoor met speelse, interactieve opdrachten. Met de nieuwe opstelling richt het Stedelijk Museum Breda zich nadrukkelijk op een breder publiek met bijzondere aandacht voor families met kinderen.

Royal Roots en Blind Floor
De tentoonstelling De Nassaus van Breda is onderdeel van Royal Roots, een meerjarig cultuurprogramma waarin het verleden van de Bredase Nassaus wordt verbonden met de wereld van vandaag en morgen. Royal Roots is een initiatief van de Gemeente Breda, Breda Marketing en Stedelijk Museum Breda. Onder de vlag van Royal Roots ontwikkelen zij tentoonstellingen, evenementen en activiteiten in de stad. Vanaf 18 juni presenteert Royal Roots, de installatie Blind Floor. De Spaanse kunstenaar Javier de Riba ontwierp in opdracht van Blind Walls Gallery een enorme tegelvloer op het Kasteelplein. Hij liet zich daarvoor inspireren door de iconische oogtegels uit het Kasteel van Breda.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding