Afbeelding
Foto: Henk Voermans

Paul Depla over drukte tijdens carnaval: ‘Mensen leveren te makkelijk kritiek’

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Het was enorm druk in Breda tijdens carnaval. Maar de grote hoeveel kritiek die daarover wordt gedeeld online verbaast burgemeester Paul Depla. “Het valt me op hoe makkelijk mensen kritiek leveren. Dat is na al die mooie momenten afgelopen dagen, best bijzonder. Want ik zag vooral veel blije gezichten”, stelt de burgemeester. “Daarbij voelt die kritiek ook zo onterecht richting die honderden mensen zich inzetten voor een geweldig carnavalsfeest.”

Het was enorm druk in Breda tijdens carnaval. Daar is iedereen het over eens. Op meerdere dagen moesten delen van de binnenstad worden afgezet om de veiligheid te kunnen waarborgen. Op die drukte wordt afgelopen dagen met name online veel kritiek geleverd. Maar burgemeester Paul Depla kan zich daar niet in vinden. Hij zag juist ontzettend veel blije gezichten in de stad, en vindt de kritiek oneerlijk tegenover de organisatie die zich zo hard heeft ingezet om een mooi carnavalsfeest te vieren.

“Als ik vooral commentaar zie waar alleen kritiek wordt geleverd, dan vind ik dat jammer. Vooral ook voor al die mensen die zich zo keihard hebben ingezet voor dit geweldige feest en van sommigen alleen maar azijn over zich heen krijgen. Met opmerkingen dat het allemaal te commercieel is. En dat het vroeger allemaal beter was. Dat vind ik richting die mensen zo onterecht. Voor iedereen die kritiek heeft, sta dan op. Meld je aan bij Kielegat. En kijk wat je kunt doen. Kom met concrete oplossingen die worden gedragen en kunnen worden uitgevoerd. Maar sta dan op achter je beeldscherm en kom in actie voor Kielegat. Want zaken kunnen natuurlijk altijd beter. Daar gaan we ook zeker over spreken.”

Moerdijkbrug

Online wordt regelmatig geroepen dat ‘de Moerdijkbrug’ afgesloten zou moeten worden tijdens carnaval. Dat vindt de burgemeester geen optie omdat carnaval juist een feest is van verbroedering, en niet van uitsluiting. Bovendien is een drukbezocht carnaval van grote waarde voor de stad, benadrukt hij. “Het is hét feest waarmee Breda zich op de kaart zet. Waarbij we ook weten dat het voor horeca belangrijke dagen zijn. Zonder deze dagen zouden veel kroegen het veel lastiger hebben om te overleven. Met alle gevolgen voor de uitstraling en beleving van de stad van dien. Tenslotte moeten we beseffen dat jongeren op een andere manier carnaval vieren dan we misschien gewend zijn. Geef ze de ruimte. Zoals we vroeger ook ruimte wilden hebben om zelf mee kleur te geven aan het feest. Natuurlijk is het soms druk. Maar als je het te druk vindt, zijn er altijd plekken te vinden waar je carnaval kunt vieren.”