Nora Kasrioui, Stichting Brood en Rozen.
Nora Kasrioui, Stichting Brood en Rozen. Foto: Pix4Profs/ Ramon Mangold

Nora Kasrioui over vrouwenemancipatie: ‘We moeten meer samenwerken met mannen’

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Maar bij stichting Brood en Rozen is het 365 dagen per jaar Internationale Vrouwendag. Ook vandaag staat de oprichter van het emancipatoir initiatief dat CEO’s koppelt aan vrouwen uit een achterstandsituatie, stil bij de emancipatie. “Ook buiten de regiogrenzen optrekken in de emancipatie missie is belangrijk, dan kun je voor de vrouwen meer bereiken”, aldus Nora Kasrioui.



Welke betekenis heeft Internationale Vrouwendag voor jou?

Feministische bewustwording, de drang naar continue verandering om achterstanden te ontstijgen, hunkerend naar vooruitgang, sociale gelijkheid en het verkleinen van maatschappelijke verschillen is wat mij drijft. Solidariteit en vooruitgang zijn voor mij de begrippen die bij deze dag horen. Dit creëer je door saamhorigheid te organiseren, zoals we dat met de ontmoetingen met CEO’s doen. Dat zijn leiders die boter bij de vis doen. Als mensen hun verantwoordelijkheid nemen ontstaat er vanzelf de bereidheid om consequenties voor elkaar te willen dragen. Iedereen verdient een gelijke kans op een mooie toekomst en de tevredenheid en veiligheid van een thuis. Maar niet iedereen krijgt die gelijke kans en dat heeft altijd wel iets met me gedaan. Het zet me op een effectieve wijze in beweging. Een samenleving die naar elkaar omkijkt komt uiteindelijk iedereen ten goede.

Op welke manier zet Brood en Rozen zich in voor vrouwenemancipatie?

Wij zijn er voor vrouwen die buitengesloten worden, onjuist geduid worden in wie ze zijn, die niet snel herkend worden in wat ze kunnen en die hun eigenwaarde willen versterken. Voor vrouwen die kansen in het leven en op de arbeidsmarkt gemist hebben maar wel gretig zijn er iets van te maken. Die vrouwen krijgen bij Brood en Rozen al 13 jaar op rij een kans om alsnog hun ambities waar te maken. Wij selecteren nooit op basis van etnische thema’s, maar altijd op basis van kwetsbare posities en de vastberadenheid er iets moois van te willen maken.

Leiders van bedrijven verzorgen gedurende een aantal weken het leiderschapsprogramma, zo worden de bijstandsvrouwen aangesloten op de realiteit uit het werkend leven. Op zijn beurt leert een CEO van deze vrouwen hoe het is om kansen te moeten missen en geen aansluiting te hebben op de arbeidsmarkt. Ook wordt binnen het leiderschapsprogramma op diepgaande wijze gewerkt aan gedragstransformatie. Hierdoor gebeurt er echt iets met de deelnemende vrouwen. Niet alleen de eigenwaarde neemt toe, maar ook de drang zich te willen profileren gaat overheersen. Ter afsluiting ontmoeten de bijstandsvrouwen op de double blind date een topman en sinds dit jaar ook een topvrouw. De CEO zorgt ervoor dat een serieuze baan aangeboden wordt. Daardoor wordt er op definitieve wijze iets doorbroken.

In 2023 hebben jullie het 12,5-jarig jubileum gevierd. Als je terugkijkt op al die jaren, wat waren voor jou de hoogtepunten?

Dat we de levens van vrouwen en hun gezinnen op een positieve en definitieve manier hebben mogen veranderen. Dat we dat 12,5 jaar hebben mogen doen had ik nooit kunnen voorzien. Toen wij in 2010 met Brood en Rozen begonnen was het omdat wij met een acuut probleem geconfronteerd werden. Vrouwen waren opzoek naar echte kansen, maar werden daar structureel van buitengesloten. Brood en Rozen vormde de oplossing. Met onze creatieve oplossing vulde we een bestaand gat op en het werd een groot succes. Vooral het concept Bijstandsvrouw date Topman kreeg veel aandacht. Dus heel trots dat we de 12,5 jaar hebben kunnen vieren.

Met het winnen van de Landelijke Ab Harrewijnprijs is waardering verkregen voor onze partners en steun voor het emancipatie-initiatief. Leiders van bedrijven zijn geïnspireerd geraakt, waardoor ze ook in hun bedrijven kansen hebben uitgezet om meer mensen uit een achterstand situatie te helpen. We hebben ze geïnspireerd anders te gaan helpen. Het heeft me wel ontroerd dat zoveel leiders achter ons initiatief zijn gaan staan. Vaak vergeten mensen dat alle deelnemende CEO’s op voorhand een heel salaris investeren in de vrouwen en dat zonder ze te hebben ontmoet. Dat doen ze in vertrouwen. Paul Depla, complimenteerde ons op het 12,5-jarig bestaan dat ons project het enige programma was, dat tijdens de coronacrisis voor 100% uitstroom zorgden. Dat kon omdat we te maken hebben met leiders die doen wat ze zeggen. Nog steeds kunnen we bouwen op een bijdrage van Morgan Bosma, Justin Goetzee, Frank de Haan, Andrea Kaim, Anthonie Maranus, Thomas Martin, Ivo van Riel, Nicole van Son en nog zoveel anderen.

Tekst gaat verder onder de foto


R De Vlaam

Waar knelt het volgens jou? Wat heb je ervan geleerd?

Organisaties zijn vrouwen uit oog verloren. Daardoor hebben ze een trackrecord aan teleurstellingen opgebouwd. Het kost veel tijd en inzet om ze met vertrouwen op de radar te krijgen. Hard op inhoud en zacht op de relatie werkt helemaal niet. Wie hard op de inhoud is krijgt schade op de relatie. Volgens mij moet je vooral zorgvuldig willen zijn.  

Waar het ook knelt is dat de vrouwenbeweging veel meer met mannen zou moeten samenwerken dan het nu doet, omdat je dan samen meer kunt bereiken voor de vrouwenzaak. Om die reden introduceerden wij in 2016 het concept Bijstandsvrouw date Topman. Laten we niet vergeten dat het een man was die via een wetsvoorstel ervoor zorgde dat het actief kiesrecht voor vrouwen vanaf 1920 geïntroduceerd werd. Het kon ook niet anders dan dat het een man moest zijn. De vrouwenbeweging heeft van oudsher de neiging mannen buiten de samenwerking te houden, denk maar aan de feministen die in de jaren 60 en 70 hun rechten opeisten door zich af te zetten tegen de man. We kunnen niet om mannen heen, nog altijd is het zo dat de meerderheid van de mannen over de verdeling van werk, inkomen en macht gaat. De opgave van gelijke kansen is al ingewikkeld genoeg. Door samen op te trekken in de missie met iedereen die een nuttige bijdrage heeft bereiken we meer.  

De stichting breidt in 2024 uit naar de gemeente Oosterhout en de gemeente Roosendaal, wat gaan jullie daar doen?  
Na 12,5 jaar bereiden we uit om nog meer vrouwen van eigenwaarde en vooruitgang te voorzien. In het realiseren van onze missie zijn we niet gebonden aan regiogrenzen. Samen optrekken in de missie blijft het uitgangspunt met Breda als hoofdkwartier. Nog meer vrouwen dan voorheen weten de weg naar ons te vinden.

Op welke manier ga je je dit jaar op 8 maart inzetten voor vrouwenemancipatie?

We gaan op dezelfde manier als de voorgaande jaren aan de slag met vrouwenemancipatie. Het leiderschapsprogramma wordt op feestelijke wijze geopend door de burgemeester Mark Buijs van de gemeente Oosterhout. Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het AD is onze gespreksleider. Op 8 mei ontmoeten de bijstandsvrouwen hun CEO voor een spannende double blind date met baan. Het Mondiaal Centrum Breda heeft mij uitgenodigd om te komen spreken over vrouwenemancipatie.

Welke boodschap zou je vrouwen willen meegeven?

Deeltijd werken voor een alleenstaande kan inhouden dat je financiële situatie kwetsbaar blijft. Nederland is Europees kampioen deeltijd werken, 7 van de 10 vrouwen werkt deeltijd. Natuurlijk respecteren we iemands wel overwogen keuze om deeltijd te werken. Maar we laten het niet aan ons voorbij gaan inzichtelijk te maken dat keuzes gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor je carrièremogelijkheden, het besteedbaar inkomen, pensioen en dat je met weinig geld ook afhankelijk blijft van allerlei overheidstoeslagen.

En verder ook: Houd vol. Vaak wonen de vrouwen die bij ons komen in wijken waar leefbaarheid onder druk is komen te staan. De sociale problematiek achter de voordeur is hevig. Een opeenstapeling van teleurstellingen maakt het lastig om vertrouwen te hebben. Vaak is men een stukje realisme kwijt geraakt. Dan zeg ik, geef niet op. Wees reëel, besef dat het aanbod van de CEO een eerste stap is op weg naar een nieuwe carrière. Een droombaan komt met elke stap dichterbij. Durf net als mannen te vertrouwen op je intuïtie. Het heeft me verwonderd te zien hoe juist topmannen op basis van hun instinct heel veel doen zonder alle ins en outs te kennen. Ik heb het al eens eerder gezegd, we kunnen veel leren van mannen. Dus laten we samen blijven optrekken in de missie, los van waar we vandaan komen.