Afbeelding
Foto: Michel Claessens

‘Dirk Dobber’ is de nieuwe bewoner van Boeimeerpark

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Het is een opvallend gezicht: de ‘dobberende’ man op een berg water in het Boeimeerpark. Het nieuwe kunstwerk van de jonge kunstenares Bobbi Cleij werd afgelopen zaterdag onthuld. Het kunstwerk heeft de naam ‘Dirk Dobber’.

Stralend weer was het afgelopen zaterdag zeker niet. Toch ligt er sinds die dag een man in een rode zwembroek te dobberen op ‘een plas water’ in het Boeimeerpark. Ter hoogte van de Boeimeerlaan werd het kunstwerk ‘Dirk Dobber’ gemaakt door Bobbi Cleij namelijk onthuld. 

Bobbi Cleij

Bobbi Cleij studeerde in 2022 af als beeldend kunstenaar aan St.Joost School of Art & Design in Breda, met wonderlijke romantische verbeeldingen van alledaagse taferelen in keramiek. In oktober 2022 volgde ze samen met vijftien andere startende kunstenaars talentontwikkelingstraject De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant, gericht op kunst in het publieke domein. Binnen dat traject ontwierp ze ‘Dirk Dobber’. Dirk Dobber is een groot drijvend figuur in het water. Met het werk wil Bobbi Cleij bezoekers uitdagen om ‘de vanzelfsprekendheid van het alledaagse te herwaarderen.’ Ze maakte een klein schetsvoorstel van klei, wat ze in opdracht van de gemeente Breda mocht uitwerken tot een levensgroot keramiek werk.

Het realiseren van het kunstwerk deed Cleij onder begeleiding van KOP (Kunstenaars Ontwikkel Platform) en in samenwerking met keramiekwerkplaats Struktuur 68 in Den Haag en atelier Luigi Zuliani in Zoetermeer.

Onthulling

Afgelopen zaterdag werd ‘Dirk Dobber’onthuld in het Boeimeerpark door wethouder van Cultuur Marike de Nobel. Speciaal voor de gelegenheid leverden de Bredase Turfschippers een muzikale bijdrage.