Afbeelding
Foto: © shotbystevy

Waar Fedde Le Grand ooit zijn hits maakte, gaat Breda Beats nu talent begeleiden

Door: Hanneke Marcelis Cultuur Uitgelicht

BREDA - Breda Beats heeft donderdagmiddag haar nieuwe locatie aan de Druivenstraat officieel geopend. Met drie eigen studioruimtes komt voor de stichting een droom uit. “Dat we nu kunnen openen op de oude locatie van Fedde Le Grand is enorm tof. Dat is toch wel een historische locatie voor de elektronische muziekindustrie”, aldus initiatiefnemers Pien Steenbeek en Noa Hermans.

Het is ruim een jaar geleden dat de stichting Breda Beats werd opgericht. Het doel van de stichting is helder: De belangen behartigen van de elektronische muziekindustrie van Breda. De opening van een nieuwe locatie aan de Druivenstraat is voor initiatiefnemers Pien Steenbeek en Noa Hermans een mijlpaal. “Onze eerste locatie openden we aan de Ginnekenstraat. Maar dat was een pand waar we geen eigen studio’s hadden. Die eigen studio’s zijn altijd een droom geweest. De locatie aan de Druivenstraat was voor ons perfect, omdat deze instapklaar was. Het zijn namelijk de voormalige studio’s van de bekende DJ Fedde Le Grand. Dat is voor de elektronische muziekindustrie toch wel een historische locatie”, aldus Noa. Bovendien biedt de nieuwe locatie ook voldoende kantoorlocaties en zitten belangrijke partners Ruis Collective en Bolt Bookings op dezelfde plek.

Tiësto en Hardwell

Breda heeft al meerdere grote danceartiesten voortgebracht. Denk aan Hardwell en Tiësto. Maar volgens Pien en Noa is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in de nieuwe generatie. “Breda heeft met Tiësto en Hardwell natuurlijk echt een legacy als het aankomt op de elektronische muziek. Maar nu dreigt er een gat te vallen. Wat we zien is dat veel muzikaal talent dat wil doorbreken in de industrie naar Amsterdam trekt. Dat is zonde. We moeten als stad dat talent in Breda willen houden”, legt Pien uit. 

En dat niet alleen. Ook neemt Breda Beats de verantwoordelijkheid om het jonge talent goed te begeleiden. “We moeten eerlijk zijn: De muziekindustrie kan een barre, boze wereld zijn. Wanneer je met je mooie dromen naar Amsterdam verhuist om het te maken in die industrie, kan dat ontzettend overweldigend zijn. Mentaal is die wereld heel zwaar. Wij zetten erop in om talent goed te begeleiden, zodat zij goed geïnformeerd een keuze kunnen maken over welke carrière bij hen past.”

Eerste jaar

Pien en Noa kunnen met veel tevredenheid terugblikken op het eerste jaar van de stichting. “Het is ontzettend hard gegaan allemaal, en de vraag naar onze begeleiding van talent is groot”, aldus Pien. Zo vond de eerste editie van de Talent Academy plaats, waarbij 12 ambitieuze jonge talenten 20 weken lang begeleid werden met hun plannen in de muziekindustrie. Momenteel is een tweede ronde van de Talent Academy onderweg, en in juli start de 3e ronde. Ook was Breda Beats zichtbaar in de stad dankzij verschillende samenwerkingen. Zo had Breda Beats een eigen stage bij Dream Village waar zowel gevestigde namen als lokaal talent een podium kreeg.

Het tweetal heeft enorm ambitieuze plannen voor de komende jaren. “Het eerste jaar heeft de focus erg op talentontwikkeling gelegen. Maar Breda Beats bestaat uit drie pijlers. Naast talentontwikkeling zijn dat het vergroten van de zichtbaarheid en het stimuleren van de doorontwikkeling van de nachtcultuur. Daar willen we komende jaren ook grote stappen in zetten. Een project waar we heel enthousiast over zijn is bijvoorbeeld onze samenwerking met Music Moves. Studenten gaan dan een feestje organiseren voor mensen die juist vaak een feestje moeten missen, bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben of dakloos zijn.”

Voortaan zal Breda Beats die ambities dus kunnen nastreven vanaf hun nieuwe locatie aan de Druivenstraat. Dat zal een heuse ‘broedplaats’ worden. “Deze plek is er om elkaar te ontmoeten, samen te werken en nieuwe projecten te starten. Vanuit hier kunnen meerdere ideeën en concepten van start gaan, waaronder ons netwerkevenement over zakelijke ontwikkeling: Mind Your Business. Maar ook schrijverskampen voor artiesten en samenwerkingen met het onderwijs. De broedplaats is het centrum waar talenten in de muziek- en entertainmentindustrie hun weg, onder begeleiding, uit kunnen stippelen.”

Partners

De stichting Breda Beats werkt nauw samen met veel lokale en regionale partners, zoals Gemeente Breda, Fonds voor Cultuurparticipatie, DJ School International Breda, Breda University of Applied Sciences, dOb Hearing Protection, Mezz, Mensquare, EDMC Network, The Sleeping Agency en Music Moves.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding