Afbeelding
Foto: Maurits Verhoef

Maurits Verhoef stopt als stadsdichter van Breda

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Maurits Verhoef neemt na twee jaar dienst afscheid als stadsdichter van Breda. Dat doet hij op zondag 21 april in de concertzaal van de Nieuwe Veste. Tijdens dit publieke evenement presenteert Verhoef zijn nieuwe boek ‘Het echte werk’, een verzameling gedichten die hij schreef voor en over Breda. Daarnaast wordt ook de nieuwe stadsdichter van Breda bekend gemaakt.

In 2011 trad de laatste stadsdichter vóór Verhoef af. Sindsdien was er niemand die het initiatief nam om het instituut levend te houden. Tot twee jaar geleden, toen Voordracht Vereniging Eigenbelang Verhoef kroonde tot stadsdichter. Marike de Nobel, wethouder van cultuur, was aanwezig bij de inauguratie. Nu, twee jaar later, neemt zij in de Nieuwe Veste het eerste exemplaar van ‘Het echte werk’ in ontvangst, de eerste stadsdichtersbundel van Breda.

Verhoef treedt ruim tien jaar op met zijn poëzie in schouwburgen en op festivals als Oerol, Zwarte Cross en Lowlands. In Breda is hij regelmatig te zien op het podium van onder andere Pier15, het stadsarchief, MotMot gallery en bij de Nieuwe Veste. Tijdens de Poëzieweek werd zijn staatsieportret onthuld in zijn stamkroeg Het Hijgend Hert. Naast zijn activiteiten als dichter en kunstenaar werkt hij op de vuilniswagen en observeert dagelijks de straten van Breda, de stad waarmee hij een haat-liefdeverhouding heeft.

Met zijn poëzie schrijft hij lofzangen over wijken als Tuinzigt en Belcrum, over zijn collega’s en NAC supporters. En bovenal zet hij de werkende klasse op een voetstuk. Verhoef breekt, bouwt en schuurt op speelse wijze aan een nieuw verhaal over zijn stad Breda.