Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Dit is er allemaal te doen op Koningsdag in Breda en de dorpen

Door: Michel Claessens Cultuur Uitgelicht

BREDA - Zaterdag staat Breda in het teken van Koningsdag, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. De stad en dorpen bruisen van activiteiten, waardoor er voor iedereen wat te beleven is. Benieuwd naar het programma en de tijden van de Koningsdagactiviteiten in Breda en de dorpen? Wij hebben alles voor je op een rij gezet.  

Vrijmarkten Valkenberg en Kasteelplein 

Traditiegetrouw wordt er met Koningsdag een kindervrijmarkt georganiseerd in het Valkenberg. Van 11:00 tot 17:00 uur kun je hier rondstruinen en op zoek gaan naar een koopje. Wie wil verkopen in het Valkenberg moet er vroeg bij zijn. Wie het eerste komt, heeft de beste plek voor zijn kleedje. Tijdens de Vrijmarkt wordt op het naastgelegen Kasteelplein de Hobbymarkt georganiseerd. Wie op zoek is naar een nieuwe hobby kan zich hier laten inspireren bij de diverse kraampjes over schilderen, kaarten maken, glasblazen en nog veel meer.

Havenkwartier

Bij het Havenkwartier slaan Electron, Phoenix, STEK en Belcrum Beach de handen ineen voor een creatieve vrijmarkt. Ga op zoek naar een LP van je favoriete band of zoek een leuke zomeroutfit tussen de vintage kleding. Tijdens je zoektocht geniet je van optredens door muzikanten en DJ’s.

Buitenpodia in de binnenstad

Er is dit jaar volop muziek en vermaak in de Bredase binnenstad. De Bredase horeca pakt op Koningsnacht en -dag namelijk weer ouderwets groots uit. Op verschillende plekken in de binnenstad zijn podia, waar zowel tijdens Koningsnacht als op Koningsdag een feestje zal worden gebouwd.

Princenhage

Ook in Princenhage wordt groots uitgepakt. Op de Dorpswei wordt om 09:00 uur een spelletjesochtend georganiseerd voor kinderen, waarna ze om 12:00 uur hun buik kunnen vullen met poffertjes en ijs. Om 14:00 uur vindt er een grote bingo plaats en daarna is het nagenieten op de Haagsemarkt met muzikale acts.

Ulvenhout

In Ulvenhout bereiden de kinderen zich nu al voor om op Koningsdag mee te doen aan de fietsenparade. Om 09:00 uur vertrekken de kinderen met hun mooi versierde fietsen vanaf de Pekhoeve in een stoet door het dorp. Onderweg worden ze begeleid door Harmonie Constantia en bij terugkeer op de Pekhoeve ontvangt degene met de best versierde fiets een prijs. Daarna hoeven de kinderen nog niet naar huis, maar doen ze mee aan de Kinderspelen.

Boeimeer

Bij Boeimeer belooft het eveneens gezellig te worden. Zo is er een gezellige vrijmarkt, zijn er veel spelletjes en leuke activiteiten. Kinderen kunnen onder andere genieten van de springkussens, zich laten schminken of gaan ponyrijden. Ook is er een loterij met mooie prijzen en dat alles met muziek, een hapje en een drankje. Het feest begint om 13:00 uur in het park bij De Mokkenboom, aan de Cimburgalaan.

Tekst gaat verder onder de foto


 Foto: Werkgroep Jeugd Boeimeer

Belcrum

Op het Veeveld in de Belcrum wordt tijdens Koningsdag eveneens van alles georganiseerd. De dag begint om 10:00 uur met een fietsenparade en vervolgens is er een vrijmarkt met allerlei activiteiten. Om 13:00 uur zijn er boks- en dansworkshops onder vakkundige begeleiding. Om 15:30 uur wordt er onder het genot van een bitterbal geproost op de Koning.

Prinsenbeek

Op de Markt in Prinsenbeek op Koningsdag wordt de jaarlijkse kindervrijmarkt georganiseerd. Vanaf 11:00 uur zijn bezoekers welkom om rond te snuffelen tussen de koopjes. Gedurende middag kunnen de kinderen meedoen aan enkele gratis activiteiten zoals schminken, smoothiefietsen en een kidscorner met leuke spellen. Ondertussen wordt er ook volop genoten van de muzikale optredens.

Ginneken

De festiviteiten in het Ginneken vangen aan om 11:30 uur op de Ginnekenmarkt. Onder begeleiding van Harmonie Concordia Ginneken wordt er eerst een aubade gebracht aan de Koning. Om 12:00 uur wordt er voor de kinderen de versierde fietsen- en steppenparade door het Ginneken georganiseerd. De harmonie gaat in deze stoet voorop. De parade eindigt weer op de Ginnekenmarkt waar prijzen worden uitgereikt voor de best versierde fietsen. De rest van de middag zal lokale horeca het feest voortzetten.

Teteringen

Het is ook feest op ‘t Willem-Alexanderplein in Teteringen. Daar wordt van 14:00 uur tot 17:00 uur een vrijmarkt georganiseerd. Tijdens dit dorpsevenement kunnen de kinderen genieten van allerlei spelletjes terwijl de ouders ontspannen op het terras. Ook wordt er een kleurplatenwedstrijd georganiseerd. Midden april ontving de Teteringse jeugd deze kleurplaten op school en op Koningsdag kunnen ze deze inleveren. Om 17:30 uur wordt bekendgemaakt wie de mooiste tekening heeft gemaakt en ontvangt de winnaar een prijs.

Bavel

Ook in Bavel worden tal van activiteiten georganiseerd. De dag begint om 09:00 uur met de kindervrijmarkt aan de Kloosterstraat en om 10:00 uur wordt de vlag gehesen tijdens een ceremonie op het Jack van Gilsplein. Gedurende de dag zijn er allerlei activiteiten voor kinderen zoals een versierfietstocht, Oranjespelen en een kinderbingo. Ook zijn er leuke en muzikale optredens van Dansschool Lotuz, coverband BLAST en ballonnenanimatie van Mr. Creezy.

Haagse Beemden 

In de Haagse Beemden wordt tijdens koningsdag een vrijmarkt georganiseerd bij de Heksenwiel. Vanaf 10:00 uur zijn bezoekers welkom om een kijkje te nemen bij de vele kramen. Daarnaast zijn er dansoptredens en live muziek.

‘T Zoet

De makers van Ploegendienst komen op Koningsdag ook met een nieuw festival. Op ‘t Zoet, het oude CSM-terrein achter het station, organiseren ze Oranje Zoet. Bij dit festival kun je genieten van vette Rave en House muziek. Naast muziek zullen er onder andere een vintage outlet en diverse foodtrucks op het terrein zijn.

538 Koningsdag 

Guus Meeuwis, Racoon, Chef’Special en Kraantje Pappie. Dat zijn een aantal van de artiesten die zaterdag optreden tijdens 538 Koningsdag. Het festival wordt, zoals gebruikelijk, gehouden op het Chasséveld. Het evenement is inmiddels al weken uitverkocht en er worden zo’n veertigduizend bezoekers verwacht.

Mis jij activiteit in dit overzicht, of zie je een foutje? Mail naar info@bredavandaag.nl en wij voegen het toe!