Afbeelding
Foto: Renze Woudwijk

Een rolstoel houdt Renze niet tegen: Hij doet mee aan de Wings for Life Run

Door: Michel Claessens Cultuur Uitgelicht

BREDA - Het actieve leven van de Bredase Renze Woudwijk (62) kwam in 2022 abrupt tot stilstand toen hij door een dwarslaesie in een rolstoel belandde. Maar van opgeven wilde hij niet weten. Na veel revalidatie is hij weer volop aan het sporten. Op 5 mei doet hij mee aan Wings for Life World Run Breda. Dit doet hij voor het goede doel, maar vooral ook om zichzelf te testen.

Op 5 mei wordt er in Breda de Wings for Life World Run georganiseerd. Dit is een groot internationaal hardloopevenement waarmee geld wordt opgehaald voor onderzoek naar dwarslaesies. In tegenstelling tot andere hardloopevenementen loopt men bij Wings for Life niet een vaste afstand. In plaats daarvan is er een zogenaamde Catcher Car die als bewegende finishlijn de deelnemers één voor één inhaalt.

Leven op zijn kop 

Een van de deelnemers die meedoet aan Wings for Life is de Bredase Renze Woudwijk. Hij is 62 jaar oud en heeft altijd een heel actief leven geleid. “Ik sportte veel en ging eigenlijk ieder weekend duiken in Zeeland. Ik vind het zo geweldig om onderwater te zijn. Het is net een andere wereld die niemand ziet. Om dat te ontdekken is fantastisch”, vertelt hij.

Het leven van Renze veranderde in juni 2022 echter drastisch toen hij een ontsteking in zijn ruggenmerg opliep. “In het begin had ik eigenlijk niks in de gaten behalve dat mijn knieën een beetje raar deden”, vertelt hij. De symptomen werden echter steeds erger en uiteindelijk belandde hij in het ziekenhuis. Daar werd de ruggenmergontsteking ontdekt. “Ik kreeg een kuur om de ontsteking tegen te gaan. De volgende ochtend werd ik wakker en ontdekte ik dat ik mijn benen niet meer kon bewegen. Dat was ontzettend schrikken. Dan wordt je wereld op zijn kop gezet.”

Renze blijkt vanaf zijn middel verlamd te zijn en hij kan niet meer lopen. Toch wist hij zich vrij snel te herpakken. “Ik had zoiets van: Je kunt wel zielig liggen doen, maar daar schiet je ook geen ene moer mee op. Ik heb de knop omgezet en heb me gefocust op wat ik nog wel kan”, legt hij uit. Drie maanden lang zat hij in een revalidatiecentrum in Utrecht waar hij eigenlijk de hele dag aan het sporten was. “Ik had daar allemaal lotgenoten. Met hen kon ik over dingen praten waar ik anders ook niet zo makkelijk over sprak. Iedereen daar had hetzelfde probleem dus we motiveerden elkaar”, vertelt Renze.

Revalidatie 

Ondanks de revalidatie zal Renze nooit volledig herstellen van zijn dwarslaesie. “Ik kan een klein beetje staan en een klein beetje lopen en meer dan dat zal er niet zijn.” Renze klopt zijn handen tegen de wielen van zijn rolstoel en zegt: “Dit zijn mijn nieuwe voeten en daar zal ik het mee moeten doen.” Ook nu is sporten nog een belangrijk onderdeel van zijn herstel. “In de revalidatie kijken ze waar er nog verbeteringen kunnen worden aangebracht. Door een tikkeltje meer spierkracht op te bouwen kan ik ineens weer een stuk meer. Ik kan zelf autorijden, zelf douchen en ik heb eigenlijk geen hulp nodig. Maar het in stand houden van mijn spierkracht is dus wel cruciaal. Stel dat ik ziek word en niet kan sporten, dan neemt mijn spierkracht per direct af en kan ik weer opnieuw beginnen.”

Wings for Life World Run

Als onderdeel van zijn revalidatie gaat Renze nu driemaal per week fitnessen. En toen hij over de Wings for Life hoorde, was hij meteen enthousiast om de uitdaging aan te gaan. Ik wil gaan kijken wat ik eigenlijk nog kan op dit gebied en hoever ik in mijn rolstoel kan komen. Het leuke aan Wings for Life is dat het echt draait om mijn eigen prestatie. Ik hoef niet bij de eindstreep te komen, want die eindstreep komt naar mij”, vertelt hij. 

Renze vindt het uiteraard ook belangrijk dat Wings for Life geld ophaalt voor onderzoek naar dwarslaesies. “Het is goed dat er onderzoek wordt gedaan. Er komt altijd wel iets uit het onderzoek en als je geen onderzoek doet komt er nooit iets.” En of dat onderzoek ook hem in de toekomst kan helpen? “Ik heb geen grote verwachtingen. Ik focus me echt op het nu en de nabije toekomst. Wat verder weg ligt dat zie ik dan wel weer.”