Afbeelding
Freek de Swart

Hamsteraars babymelkpoeder slaan toe in Breda, poeder op rantsoen

Economie

BREDA - Hamsteraars van babymelkpoeder hebben ook Bredase supermarkten doen besluiten een rantsoen in te voeren voor de aankoop van babymelkpoeder. Klanten mogen in veel winkels en supermarkten niet meer dan twee blikken of pakken babymelkpoeder kopen. Reden voor deze beperking is de grote vraag voor de babyvoeding vanuit China.

Filiaalmanager Bas Donkelaar van de Jumbo supermarkt in Heuvel heeft al hamsteraars in zijn winkel gehad. “We hebben hier wel mensen gehad met een hele winkelwagen vol babymelkpoeder. Deze wordt vermoedelijk doorverkocht naar de Aziatische markt. Vervelend, want hierdoor moeten we reguliere klanten nee verkopen.”  Volgens Donkelaar zijn het vooral Chinese mensen die grote hoeveelheden babymelk opkopen.

Klanten mogen nu bij de supermarkt maar twee pakken babymelkpoeder per dag kopen. De caissières proberen in de gaten te houden of iedereen zich aan de regels houdt. “Natuurlijk kan je niet helemaal voorkomen dat sommige mensen meer kopen op een dag, maar vooralsnog gaat het goed”, aldus Donkelaar.

Sinds er in 2008 baby’s in China stierven aan vergiftigde babyvoeding is de vraag in dit land naar Europese babymelkpoederproducten enorm. Ondanks dat producenten van de melk de productie de afgelopen jaren flink hebben opgeschroefd blijft er schaarste voorkomen. Wat ook meespeelt is dat de Chinese consument Europese babymelkpoeder niet vertrouwd wanneer deze in een Chinese verpakking zit. Nutricia maakte zelfs een reclame met een Nederlandse boer om de Chinese consument te overtuigen dat babymelkpoeder met Chinese tekst hetzelfde is als de Europese variant.

Ook andere supermarkten hebben een maximum aantal babymelkpoederproducten dat gekocht mag worden. Bij Albert Heijn mag een klant maar 2 pakken kopen, bij Emté zijn dat er 3.