foto Guido van der Kroef
foto Guido van der Kroef

Nominatie Breda Pluim: Latte's and Literature

Economie

BREDAPLUIM - Hoe gastvrij is ondernemend Breda in de binnenstad? De Breda Pluim houdt horeca en retailers scherp door ze te verrassen met een bezoek door een Mystery Guest. De bevindingen komen elke zaterdag op BredaVandaag en gelden meteen als nominatie. De nominatie van deze week: Latte’s & Literature.

Nét buiten het drukke winkelgebied zit Latte’s & Literature. Je moet het even weten, want het is geen plek waar je heel snel komt. Er zit immers nog geen vijfsterrenhotel. Maar wie toch de Nieuwstraat door wandelt en binnenstapt bij Latte’s & Literature komt terecht in een heel prettig, rustig stukje van Breda.

De zaak is op een goede manier niet heel groot. Er is een duidelijke verdeling gemaakt tussen de boeken, de bordspellen en het zitgedeelte. In de boekenkasten staan enkel Engelstalige boeken, per categorie gesorteerd.

De zithoek is knus. Aan een tafel zit een meisje alleen een kop thee te drinken, aan een ander zit een gezin, waarvan de kinderen in de winkel speuren naar nieuwe spellen. Aan weer een ander tafeltje gaat net een stelletje zitten, waarschijnlijk moe van het winkelen. Er wordt op niet al te luid volume gekeuveld over van alles.

Een prettige sfeer hangt er. Al is dat misschien ook te verklaren door de sticker ‘No Wifi’, die op elke tafel zit. ‘Laat je laptop in je tas zitten. Dit is een plaats om te praten, zeg je buurman gedag, neem even pauze. Email can wait’, staat erop.

Op de kaart koffie, thee, sappen, tosti’s, cheesecake en een paar sandwiches. Het is niet uitgebreid of moeilijk, maar wel erg lekker. De mensen die in in de winkel aan het werk zijn zijn vriendelijk, maar niet opdringerig. Waarom ze alleen maar Engelse boeken hebben? “Dat was er niet in Breda. De bordspellen zijn er later bij gekomen, omdat we dat zelf ook heel leuk vonden. Dat ging zo hard lopen dat we er eigenlijk wel meer bij moesten halen.”

Vrijwel elke ondernemer richt zich op winst maken, en dat is logisch ook. Maar bij Latte’s & Literature (en bordspellen dus, red.) krijg je dat gevoel niet. Het is een welkome afwisseling en goede rustplek in het drukke stadshart van Breda.

Over de Breda Pluim
De Breda Pluim is een initiatief van Retailplatform, Breda, Koninklijke Horeca Nederland, NHTV, gemeente Breda, Bredase VVV en BredaVandaag en heeft als doel ondernemend Breda te  stimuleren de bezoekers van onze stad en van de terrassen en winkels gastvrij te ontvangen. Namens de onafhankelijke Pluim-commissie bezoekt een deskundige anoniem winkels, horeca en instanties in de Bredase binnenstad. BredaVandaag plaatst wekelijks de bevindingen van de Mystery Guest. 23 maart 2015 volgt een verkiezing en gala en wordt uit de genomineerden de meest gastvrije ondernemer gekozen.

Volg BredaPluim ook op Facebook.