De verlichting van de Willemstraat en het monument in het Valkenberg is woensdagavond officieel in gebruik genomen.
De verlichting van de Willemstraat en het monument in het Valkenberg is woensdagavond officieel in gebruik genomen. Perry Roovers/SQ Vision

Het verhaal achter het slimme licht in de Willemstraat

Economie

BREDA - De Willemstraat kreeg dit jaar de Falco Award voor de Beste Openbare Ruimte van Nederland. Belangrijke bijdrage: het lichtontwerp. Ellen de Vries van het Eindhovense Lux Lab vertelt over het smart light-project.

De veelkleurige slimme straatverlichting in de vernieuwde Willemstraat in Breda maakte de stad naar eigen zeggen de eerste Europese stad die haar klassieke straatverlichting van fullcolour-opties heeft voorzien, die ook nog eens op afstand en met sensoren aangestuurd kan worden.

Ellen de Vries van het Eindhovense Lux Lab bedacht het licht-grid. Zij werkte in dit project samen met verschillende afdelingen van de gemeente Breda en Livingprojects Breda.

“Licht is van grote invloed op de mens”, zegt De Vries tegen de Eindhovense website E52. “Waar we, tot voor de komst van led, met kunstlicht beperkt waren tot het licht aan of uit in het publiek domein, ontstaat met led de mogelijkheid sferen en lichtintensiteiten door de avond en nacht te variëren. Het biedt de mogelijkheid licht af te stemmen op de behoefte van de mens, zowel binnen als buiten.”

Het Lux Lab heeft de visie ‘ademend licht’ voor de openbare ruimte ontwikkeld. “In feite smelt ik hier mijn ervaring en kennis samen uit theater (sfeer en beïnvloeding van publiek), Philips (productontwikkeling en lichtontwerp) en wetenschappelijk onderzoek waar ik onderdeel van uitmaak en tijdelijke projecten waarin ik exploreer wat mogelijkheden voor licht zijn.”

Ze spreekt van ademend licht: licht dat is afgestemd op de behoefte van de mens op een bepaald moment. De Vries: “Maar het omvat niet alleen licht in relatie tot de activiteit van de mens. Het licht kan ook mee bewegen met andere factoren zoals de seizoenen die door het jaar heen veranderen, de identiteit van een stad, de weersomstandigheden of de gesignaleerde mobiliteit.”

Per dag, of zelfs per uur, kan er met verschillende timeslots gewerkt worden die elk een andere lichtbeleving geven. De Vries: “Het ene moment kan er een intieme en warme sfeer worden gemaakt en op het andere moment kan het uitbundig en feestelijk zijn. En als het nacht wordt kunnen we laten zien dat de stad gaat slapen door het lichtniveau naar een lage neutrale stand te brengen, met zo min mogelijk lichthinder en lichtvervuiling voor mens, flora en fauna.”

De timeslots zijn niet dwingend. “In het verlengde van Smart City is het ook mogelijk voor de beheerder om online of met sensoren, de openbare verlichting af te stemmen op de specifieke behoeftes van een gebruiker.”

Lees meer over de techniek achter het licht in het verhaal op E52