De horeca schreeuwt om koks.
De horeca schreeuwt om koks. Foto: Freek de Swart

Schreeuwend tekort aan koks bij Bredase horeca

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - De Bredase horeca heeft een schreeuwend tekort aan personeel, Met name koks zijn haast niet te vinden.  In Breda zijn 150 tot 200 vacatures voor koks. Dat zegt Marijn van Dijke, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Breda.

Het is een nijpend probleem, aldus Van Dijke. “En het lijkt wel met de dag gekker te worden.” Een oorzaak van het tekort is de aantrekkende economie, waardoor er meer horeca is. Aan personeel wordt ook meer getrokken. “Ze wisselen sneller van baan.”

Een ander probleem, dat vooral andere functies in de horeca treft: “Het lijkt wel alsof met name studenten minder tijd besteden aan hun bijbaan. Waar ze vroeger al snel twintig uur per week werkten, is dat nu misschien de helft.”

Daarnaast lijken mensen meer aan hun vrije tijd te hechten. “Als kok werk je toch vaak op de momenten dat je vrienden vrij zijn. Misschien dat we moeten kijken naar functies in deeltijd”, oppert Van Dijke. Dat herkent ook Peter van Belle, eigenaar van De Colonie. “Ik zie best veel mensen die vier dagen willen werken, vroeger hoefde je daar niet mee aan te komen.”

De eigenaar van De Colonie houdt rekening met de wensen van zijn personeel. “Bij kerstdagen werk je een van de drie dagen, je werkt niet elk weekend elke dag. Je probeert de voorwaarden zo te creëren dat ze graag voor je werken. Nog een voorbeeld: wij zorgen voor het kokstenue, koken voor het personeel en ik betaal op tijd.” Op die manier probeert hij het beeld dat er is van werken in de horeca te kantelen. “Al komt het tekort ook gewoon doordat er te weinig mensen van de koksopleiding komen.”

Kleine hoop is gevestigd op nieuwe instroom, bijvoorbeeld uit de bijstand. “Twee koksopleidingen zijn bezig met het opleiden van mensen die in de bijstand zitten. Resultaten hebben we nog niet, maar de eerste klasjes zijn gevuld”, aldus Van Dijke.

Van Dijke realiseert zich dat dat ‘een druppel op de gloeiende plaat is’. “Maar we moeten echt iets gaan doen om de situatie om te draaien.” Wat ook niet meehelpt: “Het is een probleem dat niet alleen in Breda speelt.”

Van Belle leidt ook al zelf mensen op, juist vanwege het tekort aan aanwas. “Dan kan ik ze wel geen koksdiploma bieden, maar ze kunnen wel in de keuken werken.”

Het tekort aan koks staat ook op de agenda staat van de algemene ledenvergadering van KHN afdeling Breda op 3 juli. “Het is een probleem dat bij alle horecaondernemers speelt, we gaan kijken of we dit samen kunnen aanpakken.”