Waterschapproject Phario maakt bioplastic uit poep.
Waterschapproject Phario maakt bioplastic uit poep. Foto: Robbert Temmen

Bioplastic uit poep door vetgemeste bacteriën

Door: Robbert Temmen Economie

BREDA - Bioplastic gemaakt uit poep. Het klinkt als een vies verhaal, maar toch is het waar.  Waterschapproject Phario laat dat zien bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwveer langs de A16. bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwveer langs de A16. Is dit volledig biologisch materiaal een oplossing tegen de plasticsoep? Misschien wel, stelt Etteke Wypkema, innovatiemanager van Phario.

Bioplastic van poep? Je kunt je tegelijkertijd alles en niks bij voorstellen. Gaan de gefilterde drollen door een plastic machine en komt er dan gekleurd plastic uit? En ruikt dat dan niet vies?

Het zit iets anders, vertelt innovatiemanager Wypkema van het Phario-project, waarin onder meer de verschillende waterschappen samenwerken. “In de waterzuivering zijn roosters opgesteld die het grove vuil eruit halen. Tijdens de volgende stap wordt het water voorbezonken. Het draait dan langzaam en het vuil zakt naar de bodem. Tijdens de stap hierna wordt het water belucht en eten miljarden bacteriën het laatste vuil op.” Die vuil etende bacteriën maken ook dat het nauwelijks stinkt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Wypkema is zelf microbioloog. Ze kwam erachter dat bacteriën een bepaalde grondstof produceren als ze worden vetgemest. Deze vetstof is Polyhydroxyalkanoaat (PHA), of in gewone taal: bioplastic. “PHA heeft dezelfde chemische eigenschappen als de gewone gebruiksplastics, maar PHA wordt dus uit afval gemaakt en is volledig biologisch afbreekbaar in de natuur.”  

Voordat het bioplastic geschikt is voor gebruik, moet de bacteriewand kapotgemaakt worden. Daarna moet PHA  gescheiden worden van alle andere stoffen in het afvalwater. Bij dat proces ontstaat slib. Ook dat blijkt weer herbruikbaar. “Uit dat slib halen we energie en ook bioplastic. We willen zoveel mogelijk waarde uit afvalwater creëren.” Het PHA wordt vervolgens in korrels geperst om het in de plasticindustrie te kunnen verwerken. “Het PHA kan bij 175 graden in alle vormen gegoten worden die je maar wilt. Daarnaast is het ook te mengen met ander materiaal.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Om te laten zien wat je kan met bioplastic staan de waterschappen samen al drie jaar op de Dutch Design Week (DDW). Daar laten ze de producten zien die ze al hebben gemaakt van bioplastic uit poep, zoals onder andere een kaartenhouder voor je betaalpasjes, een mini-3D laars en plantenbakjes. Ook heeft Studio Nienke Hoogvliet een urn gecreëerd.

Toch liggen de producten van bioplastic nog niet in de winkel. Phario kan nog niet concurreren met het ‘echte’ plastic. Vandaar dat de waterschappen willen samenwerken met marktpartijen om de productie op te schalen. “We zijn aan het bekijken of het in de toekomst daadwerkelijk mogelijk wordt om op industriële schaal een betaalbaar product met een 70 procent lagere CO2-footprint te creëren.”

De ontwikkeling van het bioplastic gaat in de tussentijd gewoon door vanuit het laboratorium in Leeuwarden.


Het rioolwater wordt hier omhoog gepompt.
Dit is een voorbeeld van een rioolbuis.
'Lege bacteriën' tijdens de 1e fase.
'Gevulde bacteriën' met vetstoffen tijdens de 2e fase.
De vetstoffen tijdens de 3e fase.