Afbeelding
Foto: Thuishulp Breda

Verpleegkundigen Astrid en Minke: ‘Wij gaan altijd uit van de wensen van de klant’

Door: Hanneke Marcelis Economie

BREDA - Je brengt het grootste deel van je leven door op de werkvloer. Dan is het belangrijk dat je werk hebt waar je plezier aan beleeft en uitdaging uit haalt. In de rubriek ‘Op de werkvloer bij’ gaan wij in gesprek met mensen die passie hebben voor hun baan. Vandaag Astrid Landa en Minke Geutjes-de Klein, verpleegkundigen specialistisch team.

Astrid Landa en Minke Geutjes-de Klein zijn beiden verpleegkundige in het specialistisch team van Thuishulp Breda. Beiden brengen veel ervaring mee. Astrid is al 41 jaar werkzaam in de zorg waarvan 30 jaar in het ziekenhuis. Ze werkt inmiddels elf jaar in de thuiszorg waarvan zeven jaar in een specialistisch team. Minke werkte ruim 10 jaar met mensen met een verstandelijke beperking én vijftien jaar binnen de thuiszorg. ”Ik startte als student in de huishoudelijk zorg, waarna gezinszorg en verzorging volgden”, vertelt ze, “En na het behalen van de opleiding HBO-V werkte ik als verpleegkundige in de wijk en groeide ik verder tot gespecialiseerd verpleegkundige.”

Wat houdt het werk binnen het specialistisch team in?
Minke: “Wij voeren risicovolle handelingen uit. Denk hierbij aan alles op gebied van infuustherapie in de thuissituatie. Dat varieert van bijvoorbeeld het toedienen van antibiotica, tot palliatieve zorg.”

Astrid vult aan. “Het gaat om complexe zorg voor mensen die uit het ziekenhuis komen. Zo bieden we bijvoorbeeld specialistische zorg aan klanten, wij noemen patiënten die uit het ziekenhuis komen klanten, die oncologisch in behandeling zijn. Wij verzorgen voor hen de centrale lijn.”

Minke: “Daarnaast ondersteunen en begeleiden wij thuiszorgmedewerkers, zorgprofessionals en natuurlijk ook klanten en mantelzorgers. Het specialistisch team is in die zin uniek, omdat niet alle zorgorganisaties zo’n team hebben. We bedienen daarom een relatief grote regio. Van Oosterhout en Etten-Leur tot Moerdijk en Baarle-Nassau. Doordat wij ons als team volledig kunnen richten op complexe zorg, kunnen we de kwaliteit van de zorg en onze bekwaamheid waarborgen.” 

Wat vind je het leukste aan dit werk?
Astrid: “Mijn werk geeft mij veel voldoening omdat het erg divers en complex kan zijn. Daarnaast vind ik het ook ontzettend prettig om bij de mensen thuis te komen. Zelf heb ik jarenlang in het ziekenhuis gewerkt. Daar mis je het totaalbeeld van de patiënten. Het heeft ontzettend veel meerwaarde om bij mensen thuis te komen. Dat geeft echt een mooie dimensie aan het werk.”

Minke: “Wat ik mooi vind aan mijn werk, is de ondersteuning en begeleiding die ik kan bieden aan klanten en hun mantelzorgers tijdens een voor hen vaak moeilijke periode. Het kan absoluut uitdagend zijn, maar ik vind het altijd fijn er onderdeel van te zijn. Zo zijn we bijvoorbeeld betrokken bij diverse klanten die in een oncologisch traject zitten. Het geeft ontzettend veel voldoening om zowel de klanten als de mantelzorgers en familie te ondersteunen in de moeilijke tijd. Daarnaast haal ik ook veel voldoening uit de complexiteit van de zorg. Ik vind het leuk om verpleegtechnisch bezig te zijn en me te verdiepen in de complexe zorgvragen.”

Wat voor diensten werk je?
Astrid: “Ik vind de werktijden, naast de mooie uitdaging en de prettige collega’s, een groot voordeel van dit werk. In principe werken wij gewoon regelmatige diensten overdag. Indien er klanten in de avond zijn passen wij onze werktijden hier zelf op aan. Daarnaast is er altijd een bereikbaarheidsdienst in de avond en nacht zodat er 24 uurs bereikbaarheid is geborgd.  Ik vind die regelmaat en de ruimte om de uren zelf in te delen heel prettig.”

Waarom heb je gekozen voor Thuishulp Breda?
Astrid: “Bij ThuisHulp Breda Wijkverpleging kan ik mijn ervaring, energie en enthousiasme inzetten om dit bedrijf samen met leuke enthousiaste collega’s te laten groeien tot een gerenommeerde organisatie binnen de regio Breda. En daar heb ik enorm veel zin in.”

Minke: “ThuisHulp Breda verstaat de kunst klein te blijven, ook nu het bedrijf groeit. Dat vind ik een enorme kracht. Vanuit dit uitgangspunt willen wij een organisatie wegzetten die met kleinschalige teams werkt en zo dichtbij klanten en andere zorgprofessionals staat. We hebben korte lijntjes en gaan altijd uit van de wens van de klant.” Ze vervolgt: “Je krijgt niet dagelijks de mogelijkheid zelf een zorgorganisatie op te zetten en de zorg zo in te richten dat deze voldoet aan al onze wensen. Bij ThuisHulp Breda Wijkverpleging krijgen wij deze wél en we grijpen deze kans met beide handen”, aldus Minke.

Naam: Minke Geutjes-de Klein
Leeftijd: 45 jaar
Woonplaats: Breda
Functie: Verpleegkundige

Naam: Astrid Landa
Leeftijd: 59 jaar
Woonplaats: Breda
Functie: Verpleegkundige

Afbeelding
Afbeelding