Afbeelding
Foto: Paula Ackermann

Aan de keukentafel met Paula Ackermann van Houtmeid: ‘Mijn hobby werd mijn beroep’

Door: Hans van Oijen Economie

BREDA - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week Paula Ackermann van Houtmeid.

Wie zal nooit gedacht hebben: “Goh, kon ik van mijn hobby maar mijn beroep maken”. Paula Ackermann deed het drie jaar geleden. Een gesprek over een door velen gekoesterde wens.

Nou, brand maar los: hoe heb je die keuze gemaakt?
“De definitieve stap naar het ondernemerschap kwam drie jaar geleden. Ik kreeg te kampen met een serieus -gelukkig tijdelijk- gezondheidsprobleem. Ik kan daar lang en breed over praten, maar voor mijn omgeving en mij stond wel vast dat dat probleem zeker ook gerelateerd was aan mijn werk. Mijn kinderen zeiden: “Mam, als je weer aan het werk gaat, dan ga je alleen maar wat doen wat je leuk vindt”. Tja gek he? Wij houden onze kinderen altijd voor dat ze hun hart moeten volgen en dingen moeten doen waar ze achterstaan, maar hoe vaak doe je dat als ouder nou zelf ook?”

“Mijn gezondheidsprobleem, nogmaals, da’s gelukkig allemaal achter de rug, was blijkbaar de harde landing die ik nodig had. De steun van mijn gezin de motor om een vliegende nieuwe opstart te maken”.

En dus ging je….
“Noem het maar commercieel houtbewerken en kunst maken met hout. Ja, zo simpel…ik deed dat al hobbymatig. Een heel mooi voorbeeld dateert van 8 jaar geleden. Ik zei altijd tegen mijn moeder: ‘Ik zou je wel in een doosje willen stoppen’. Haha, niet de zes planken waarin we allemaal eindigen, maar de liefdevollere variant van dat gezegde. Aan die uitdrukking heb ik een materiële uiting gegeven door een doosje te maken met daarin acht kleine, met foto’s bedrukte plankjes van zes bij zes centimeter. Dat product werd al gauw een succes: het is ook een hartstikke leuk persoonlijk en blijvend iets; dat koop je niet zo maar even in een winkel.”

Maar daar kan je toch niet van leven? 
“Klopt, toen ik van houtbewerking mijn beroep ging maken ben ik dan ook veel seriematig werk gaan doen. Zo maak ik veel decoratieartikelen. Dat kan van alles zijn: bijvoorbeeld het profiel van een stadsgezicht gedrukt op hout, ik noem maar wat. Maar ook gebruiksartikelen, zoals brood of kaasplanken.”

“Het is natuurlijk wel allemaal anders, in die zin dat het niet de spullen zijn die je ook met een container uit China kan laten komen: alles is handmatig uitgezaagd, geschuurd en bedrukt. Ik ben dus de hele dag echt met hout bezig, vandaar mijn handelsnaam Houtmeid.”

Het is niet ‘Nederlands’ om over je inkomen te praten, maar veel lezers die de wens hebben om van hun hobby hun beroep te maken zullen zich door de financiële kant van zo’n stap kunnen laten weerhouden…
“O, dat snap ik helemaal en dat is ook echt wel door mijn hoofd heen gegaan hoor. Feit is dat mijn man een prima baan in de ICT heeft. Maar het geld klotst bij ons nou ook weer niet zo tegen de plinten dat ik puur voor mijn hobby bezig kon gaan zijn. Na drie jaar slaag ik er in zo’n inkomen te realiseren dat ik niet te klagen heb. Maar het financiële deel is wel iets waar je mee knokt als het ook zo nog je hobby is.”

Kan je dat verklaren?
“Naast de meer productiematige houtbewerking maak ik kunstwerken van hout. Dat doe ik onder mijn eigen naam Paula Ackermann, want dat zie ik toch echt als een andere activiteit dan Houtmeid. Ik vind het ontzettend moeilijk om een prijskaartje te hangen aan het werk dat ik maak. Weet je, ik word er vrolijk van als andere mensen blij zijn. Ik krijg veel energie van de reactie van mensen op de dingen die ik maak. Wellicht is dat de reden dat ik de prijs minder belangrijk vind. Maar dat moet ik echt wel afleren en gelukkig wijzen mensen uit mijn omgeving me daar ook wel op. Ik moet gewoon reëler worden en onder ogen zien wat ontzettend veel tijd in zo’n kunstwerk gaat zitten.”

Is dat minder bezig zijn met de prijs van een creatie niet typisch iets van een kunstenaar?
“Grappig dat je dat zegt. Ik weet namelijk eigenlijk niet of ik mezelf wel als kunstenaar zie. Ik vind dat zo’n beladen woord. Ja, ik maak graag hele mooie dingen en ja, natuurlijk zit er in ieder werk een proces van creativiteit en maak je iets unieks….maar kunstenaar? Ik werk ook in opdracht. Dus als een klant een bepaald werk voor ogen heeft, dan kan ik met hem kijken aan welke muur het moet komen of op welke plek. Ik ben nu bijvoorbeeld  met een heel groot werk voor een beurs bezig. Natuurlijk ben ik dan beslissend  in wat er uiteindelijk wordt gemaakt, maar ik houd dan zeker rekening met de wensen van de klant. Doet een kunstenaar dat?”

Dat vraag je aan mij? Nou, wat ik hier zie vind ik gewoon kunst en als je mij net zegt wat het kost vind ik het eigenlijk inderdaad te goedkoop…
“Meen je dat? Haha…Nou ja, dat klopt dan wel met wat ik dus vaker hoor. Vooruit, dan ben ik dus ook maar kunstenaar..haha. Als ik eerlijk ben ligt daar ook wel mij uiteindelijke ambitie. Maar niet alles tegelijk: de stap naar het ondernemerschap was de eerste, laat de algehele focus op kunst een toekomstige tweede stap zijn.”

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?
“Ik wist dat die kwam. Mogen het ook twee mensen zijn? Dan kies ik voor de Amerikaanse televisie presentatrice Oprah Winfrey. Eigenlijk is zij veel meer dan dat: zij is ook actrice, producer en ondernemer. Ik heb een grote bewondering voor haar. Als je ziet wie zij allemaal geïnterviewd heeft; niet normaal. Als je voldoende passie hebt in wat je doet, dan komen dingen op je pad. Die kansen moet je pakken. Dat is dan geen geluk: dat heb je zelf afgedwongen. Ik weet dat het bij haar ook zo gegaan is.”

“En dan Lou Niestadt daarnaast. Waarschijnlijk kennen niet veel mensen haar. Zij is mijn Juf Universe. Zij heeft mij kennis laten maken met de wet van de aantrekking door te werken vanuit joy. Met haar lessen heb ik toch al heel wat op mijn pad gemanifesteerd!“

Naam:
Paula Ackermann
Leeftijd:
52 jaar
Burgerlijke staat:
Gehuwd met Bart, moeder van Gijs (22) en Roos (19)
Bedrijf:
Houtmeid; kunst onder haar eigen naam Paula Ackermann
Functie:
Eigenaar
Passie: 
“Dingen creëren en investeren in persoonlijke ontwikkeling. Maar misschien is dat een leeftijdsdingetje…haha. Dat is de liefde voor mijn kinderen zeker niet. Ik ben geloof ik wel een oermoeder; of is dat geen passie maar iets aangeborens? ”.