Afbeelding
Foto: Small Warehouse

Aan de keukentafel bij Adrie en Petra: ‘We zijn heel onbevangen in het ondernemen’

Door: Redactie Economie

BREDA - Breda bruist van de ondernemers. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met….’ gaan we in gesprek met ondernemers. Deze week: Petra Ouborg en Adrie Sophie van der Made van Small-Warehouse.

Petra en Adrie begonnen vlak voor de uitbraak van corona met hun lifestyle winkel Small-Warehouse aan de Ginnekenmarkt in Breda. Een gesprek over vriendschap en gezamenlijk ondernemerschap.

Steek maar van wal! 
Adrie: “Tja, waar begin je dan? Ik heb een niet alledaagse carrière achter de rug. Begonnen als orthopedisch schoenmaker ging ik op mijn dertigste naar de Kunstacademie. Daar heeft zich wel, zeg maar, een vrijere geest ontwikkeld en kwam naar boven dat ik voor mijzelf dingen wilde doen. Maar ja, probeer met de kunstacademie op zak maar eens geld te verdienen. Dus werd het een combi van creativiteit en zakelijkheid door in 1995 met een winkel in antiek te beginnen in het Ginneken onder de naam van Sophie van Twist. Ik ben qua zakelijke huisvesting het Ginneken niet meer uit geweest.”

Petra: ”Ik kom uit de modewereld. 28 jaar lang was ik actief in ontwerp en verkoop van kleding. Ik heb in mijn werk veel gereisd. 28 jaar is lang, maar de baan was zo leuk: heel veel vrijheid. Ik werkte in Amsterdam, maar ben zo’n 20 jaar geleden terug naar Breda gekomen: dat Bredase is er blijkbaar nooit uitgegaan…haha.  Toen ik een paar stoelen ging kopen in de winkel van Adrie was er een klik. Wij zijn vrienden geworden”.

Ook zakelijk. Werkt dat?
Adrie: “Absoluut. Toen dit pand leeg kwam zeiden we tegen elkaar: “zullen we iets leuks samen doen”. Onze ideeën kwamen echt heel goed met elkaar overeen. We wilden alle twee een winkel die je gewoon nergens anders ziet in Breda. Een combi van woonaccessoires, van tafels tot kandelaars, met mode: ik denk dat we daar echt goed in geslaagd zijn. Het belangrijkste is dat we elkaar vrij laten en een soort blind vertrouwen in elkaar hebben. Natuurlijk corrigeer je elkaar wel, dat moet ook, maar de vrijheid is heel belangrijk”.

Petra: “Die vriendschap gaat wel ver. Na mijn terugkeer naar Breda was de winkel van Adrie twee keer omvallen van mijn woonadres. Als we elkaar al niet dagelijks zagen, belden we elkaar. Haha, ik hoor het mezelf zeggen: het lijkt wel een soort verliefd stel joh..haha…echt niet. Maar goed, die vriendschap geeft wel een basis”.

Kan ook verkeerd gaan….
Petra: “Tja, is een feit, maar daar zijn we niet mee bezig geweest. We zijn een vennootschap onder firma en hebben verder niets speciaals vastgelegd. Dat komt ook omdat we allebei een soort onbevangenheid in het ondernemen hebben. De zaak liep vanaf het allereerste moment goed, ondanks de coronaperikelen. Zonder echte reclamecampagnes hadden we binnen de kortste keren echt een prima start. Misschien dat het daardoor komt dat we alle twee zo iets hebben van:  “Tja, en als het niet goed zou gaan, dan pakken we toch wat anders op..” Dat geeft ontspanning in de samenwerking”.

Adrie: “Ik blijf de onderlinge vrijheid wel benadrukken. Binnenkort zit ik weer twee maanden in India om in te kopen. Petra is daarna 6 weken weg. Als we niet reizen, wisselen we elkaar ook in de winkel af. We zitten dus niet continu bij elkaar, maar de vriendschap is heel hecht. We delen het creatieve, maar ik durf te stellen, hoe clichématig dat misschien ook klinkt, dat bij ons echt geldt dat één plus één drie is”. 

Hoe bevalt het je om na 28 jaar aan de andere kant te staan, nu zelf een winkel te hebben, Petra?
Petra: “Ha, nou laat ik eerlijk zijn: ik had niet gedacht dat het zo hard werken zou zijn. Je wil niet weten wat er allemaal komt kijken om zo’n winkel draaiende te houden. Het is echt niet even: deur opendoen, komt u maar binnen, koopt u maar even en aan het eind van de dag je omzet tellen. Je inkoop, je administratie, jezelf toch ook op de kaart zetten…het is echt aanpoten. Maar goed: ondanks dat al dat werk niet vrijblijvend is, ervaar ik toch een grote vrijheid in mijn werk en dan kan ik daarbij ook nog eens bezig zijn met dingen waar mijn hart ligt”.

Adrie : “We zijn zes dagen per week open. Dat komt ook door de ligging. Voor onze deur op de Ginnekenmarkt is altijd “traffic”,  zoals dat zo mooi heet. Ook op zondag, dus veel mensen piepen na een fietstochtje en een kop koffie hier op de markt, toch nog even gauw binnen om te kijken of er iets nieuws is. Maar vergis je niet: veel klanten komen ook uit België en van “boven de sloot”….

Plannen voor meer winkels?
Petra: “Weet je , soms kriebelt het wel eens. Je wil niet weten hoe vaak hier mensen komen en die dan zeggen: ‘Joh, je moet een filiaal openen van deze winkel in Bussum’ of zo. Maar ik voel daar niet voor: we hebben onze handjes vol aan deze zaak en dat vind ik mooi zat. Maar eerlijk is eerlijk: ik denk wel eens aan een franchise-achtige opzet”.  

Adrie: “Groter worden en meer doen zit waarschijnlijk in iedere ondernemer. Maar ik denk dat dat voor ons concept niet op gaat. Alles wat hier staat, is op een bepaalde manier uniek. Wij struinen in het buitenland plaatsen af op zoek naar unieke producten. Of het nou gaat om de tafels, de stoelen, de kandelaars, de schalen, noem het maar op: niets hier is massa productie werk. Ook de mode hier is geen massa confectie. Dat is nu juist de kracht van onze zaak en dat moeten we houden. Dat moet je niet grootschaliger aanpakken”. 

Met wie zou je zelf wel eens aan een keukentafel willen zitten?
Petra: “Laat mij maar gewoon met mijn familie aan tafel zitten. We werken allemaal nog en maken allemaal nog leuke dingen mee. Ook heeft iedereen nog allerlei plannen, dus genoeg te bespreken!”

Adrie: “Mijn vriend Zefrino Rodriquez uit India. We hebben samen veel projecten daar gedaan, waaronder scholen opgezet. Ik zou met hem wel eens rustig willen doornemen, hoe die kinderen allemaal terecht zijn gekomen.”

Naam: Petra Ouborg (60)
Burgerlijke staat: Moeder van Peer (26) en relatie met Hein.
Bedrijf: Small-Warehouse
Passies: Koken en reizen.

Naam: Adrie Sophie van der Made (66)
Burgerlijke staat: Gehuwd met Corné
Bedrijf: Small-Warehouse
Passies: Ook koken en reizen