Afbeelding
Foto: BredaVandaag

Aan de keukentafel met Pauline Mol en Mark van Kollenburg van Whisky & Gin

Door: Hanneke Marcelis Economie

 BREDA - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Pauline Mol en Mark van Kollenburg van Whisky & Gin aan de Nieuwe Ginnekenstraat 18.

Wat een prachtig pand! 
Pauline: “Dank je! Wij zijn er ook erg blij mee. Het pand dateert uit 1884 en werd gebouwd door de familie Cavaljé. Vader Cavaljé was een kolonel. Het pand staat op de monumentenlijst en de houten lambriseringen die je ziet zijn origineel. Het werd eerder ook gebruikt als kantoor. Het is door Aad Ouborg prachtig opgeknapt”.

Mark: “Eigenlijk is het pand een doorslaggevende factor geweest in ons ondernemerschap. Pauline en ik wilden een whiskybar beginnen. Ik kom oorspronkelijk uit Oisterwijk en na een studie chemische technologie was ik in het noorden van het land beland, waar ik 22 jaar geleden Pauline ontmoette. Wij wilden weer terug richting Brabant en liepen zo’n vier jaar geleden langs dit pand. Het was het bekende kwartje dat op zijn plaats viel. We waren er allebei van overtuigd: als we ooit een whiskybar beginnen, dan is het hier”.

Een whiskybar: niet een voor de hand horeca-activiteit, toch? 
Mark: “Ha, wellicht niet. Ik werd in mijn studietijd gegrepen door de techniek van het destilleren. Ik vond het razend interessant, dat je van een basaal natuurproduct als gerst zo’n mooi drankje kon maken. Vergeet niet, dat gerst de basis is van meer dan 50.000 soorten whisky in de wereld. Ik heb voor mijn werk veel gereisd en verdiepte mij in lokale destilleertechnieken en lokale whisky’s. Je kan wel zeggen dat mijn ondernemerschap een uit de hand gelopen hobby is”.

Pauline “Ik heb mijn roots in het onderwijs. Dat lesgeven zit er misschien hier nog wel een beetje in, want natuurlijk kan je hier zo binnenlopen om even met je vrienden een lekkere whisky te drinken, je kan ook echt een uitleg krijgen over wat je drinkt. Natuurlijk vond ik het ontzettend spannend om de stap naar ondernemerschap te zetten. Mark en ik komen niet uit ondernemersgezinnen dus het ondernemerschap was wel nieuw voor ons beiden”.

Mark: “Wij hebben ons goed verdiept in alles wat met ondernemerschap te maken had voordat we vier jaar geleden deze zaak openden. We hebben een ondernemingsplan geschreven en een goede accountant benaderd. Daarnaast hebben we samengewerkt met een ondernemerscoach van de gemeente. Daar hebben we veel aan gehad”

Heeft het ondernemerschap gebracht wat jullie ervan verwachten?
Mark: “Zeker! Als ik hier mijn passie voor en kennis van whisky met klanten kan delen, dan ben ik helemaal in mijn element. Het is overigens niet alleen whisky hoor, we hebben veel meer gedestilleerde producten, zoals cognac, gin of rum. Waar ik wel aan heb moeten wennen is de wisselende aantallen klanten. Maar goed, dat zal iedereen met een horeca gelegenheid hebben. Het kan gewoonweg niet altijd vol zitten”.

Pauline: ”Ik geniet met name van de vrijheid in het ondernemerschap. Het is daarnaast heerlijk als je mensen ziet genieten van de producten die je aanbiedt. Het zijn niet alleen de drankjes, maar ook de hapjes die we verzorgen. Een whiskykaasje, of een gin-paté, dus altijd iets bijzonders. We hebben echt leuke bijzondere producten”.

Je noemt het expliciet een ‘whiskybar’, moet ik dat zo letterlijk nemen?
Mark: “Ja, kijk maar naar de bar daar! Ik hoor nog wel eens dat mensen denken dat je hier alleen maar binnen kan op afspraak of als je alleen iets wil kopen in onze winkel, maar je kan hier gewoon binnenlopen en in deze prachtige ruimte een  drankje doen. We zijn vrijdag en zaterdag tot middernacht geopend en zondag tot 20:00 uur. Als er iemand in het gezelschap is die niet van whisky of van een ander gedestilleerd product houdt, dan schenken we ook een wijntje of een speciaal biertje, geen enkel probleem. Voor €18,00 heb je al een proeverijtje van drie whisky’s. Daar kan je best lang over doen ..haha. Onze cadeaubonnen voor dat soort proeverijen gaan als een speer”.

Pauline: “Alle andere dagen van de week zijn grote groepen op afspraak welkom. Naast dit bargedeelte hebben we een moderne aanbouw die te huur is voor vergaderingen, eventueel gevolgd door een proeverij in de bar. We geven er zelf ook whisky- en gincursussen. Steeds meer mensen komen er achter dat de bar  ook een prachtige ruimte is voor bijeenkomsten van groepen. Je kan hier prima terecht voor een huwelijk, receptie of andere feestelijke bijeenkomst. Natuurlijk niet met 150 man, maar groepen van 30-50 mensen kunnen hier in een hele aparte ambiance een super tijd hebben.”

Mark: “Wat dat betreft vind ik het echt leuk dat je langskomt. Het is een mooie gelegenheid om te benadrukken dat de deur hier op vrijdag tot en met zondag altijd openstaat en dat je gewoon kan binnenlopen voor een moment dat je niet gauw elders zal hebben. Vergeet niet dat onze zaak  uniek is. In Nederland is er geen bar met zo’n ruimte zoals wij die hebben. De sfeer en ambiance hier delen we graag met zoveel mogelijk mensen. Ook een prima ruimte voor business to business ontmoetingen of serviceclubs.“ 

Helder! De bekende slotvraag dan maar: met wie zouden jullie zelf aan de keukentafel willen zitten?
Mark: “ Masataka Taketsuru. Dat was een Japanse scheikundige die in 1918 naar Schotland reisde om het distillatieproces voor whisky te leren. Zijn familie had een sake brouwerij en hij is de grondlegger van de whiskyindustrie in Japan. Achter de hemelpoort zal ik ooit met hem wel eens een boom willen opzetten over zijn gedachten over distilleren en het opzetten van een onderneming ”.

Pauline: “Ik eindig dan waar ik begonnen ben. Met mevrouw Cavaljé, een gesprek dat dus ook achter de hemelpoort zal moeten plaatsvinden. Ik ben zo benieuwd hoe zij destijds met haar kinderen in dit pand geleefd heeft en wat zij er van zou vinden hoe wij het nu hebben ingericht. Stiekem hoop ik dat ze een beetje trots op ons is”.

Naam:
Pauline Mol (53) en Mark (57) van Kollenburg

Kinderen:
Rik, Giovani en Sabrina

Bedrijf:
Whisky & Gin

Functies:
Gezamenlijk eigenaren

Hobby’s:
Mark: “Dat zal na dit interview niet verbazen: whisky! Motorrijden vind ik ook erg leuk, jammer dat die hobby’s niet goed samengaan..haha”.

Pauline: “Ik geniet eigenlijk het meeste van gewoon huiselijke dingen en hoop dat ook hier in de zaak tot uiting te brengen. Ik kan prima genieten van het vooruitzicht van een reisje of een samenzijn met de kinderen. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk”.