Prins Bernhard en Ronnie Stam

Column

Wijlen prins Bernhard is met voorsprong de grootste opportunist die ooit deze aardbol heeft mogen belopen. De man kreeg het voor elkaar om enkele jaren na het lidmaatschap van de Nazi-partij met een Hollandse prinses te trouwen. Vervolgens de Nederlandse strijdkrachten te leiden waarbij hij zijn hand niet omdraaide voor het bombarderen van zijn voormalige landgenoten. (Voor dit vergrijp liet hij zich ook nog eens ieder jaar uitgebreid fĂȘteren vanaf een bordes). Schoot zowat het halve dierenrijk aan flarden en werd ,als vanzelfsprekend, later woordvoerder van het WereldNatuurFonds. Nam steekpenningen aan terwijl hij van een ruim bemeten zakgeld opgebracht door de Hollandse werkman makkelijk kon rondkomen. Reisde de halve wereld af en naaide en passant alles met polsslag. Bleek na zijn eenendertigste operatie nog niet dood te willen. En spuugde na zijn lang uitgestelde overlijden Juliana nog even in het gezicht door al zijn bastaard-nakomelingen flink te laten delen in zijn erfenis. Nee, Bernhard was een overlever met een grote O.

Deze gedachte speelde zich in een nanoseconde af toen ik afgelopen woensdag de wedstrijd NAC-FC Twente volgde. Twente was heer en meester en verdiende de overwinning, ondanks een knullige goal. Dus dat moest na afloop met de meegereisde Tukkers worden gevierd. Vanaf vak I heb je daar een mooi uitzicht op. Ik zag tussen de rood-witten een klein ventje lopen met wat maf krullend haar en een NAC-shirt over een schouder. Het bleek oer-Bredanaar Ronnie Stam, dit seizoen getransfereerd naar het Oosten. Ronnie had eerst een rondje door zijn oude stadion gelopen met het hoofd lichtjes gebogen en schuin applaudiserend voor zijn fans die hem jarenlang bijstonden. Mooi gebaar. Dat ging zo door tot voor het uitvak alwaar hij in een handomdraai transformeerde van een droevige, schuldbewuste, mea culpa-schuddende voetballer tot een jolige, horlepiep-dansende Twentse gek.

Het was overduidelijk dat Ronnie geen enkele moeite had met het acteren van twee rollen tegelijk. Ik zal u de verwensingen van enkele oplettende NAC-fans besparen. Het deerde Ronnie overigens niet. Hij ging in polonaise de tunnel in.
Over Ronnie hoeven we ons geen zorgen te maken. Hij wordt waarschijnlijk honderd.